Word vrijwilliger Doneer

Prinses Margriet en André Kuipers bij Mapping Party

Geplaatst op 11 november 2016

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en astronaut André Kuipers zijn maandag 14 november aanwezig bij de ‘Mapping Party voor Malawi’. Dit crowd mapping evenement wordt georganiseerd door de Universiteit Twente en het Rode Kruis. Tijdens het evenement wordt Malawi door 260 vrijwilligers letterlijk in kaart gebracht. Landkaarten van dit arme land ontbreken vrijwel volledig.

Op drie verschillende locaties in de wereld, waaronder Enschede, brengen bijna driehonderd mensen van 29 nationaliteiten tegelijkertijd Malawi in kaart. Dit doen ze door het gebruik van satellietbeelden, het zogenaamde ‘mapping’. De Prinses en de ruimtevaarder zullen in Enschede aanwezig zijn bij de Faculteit ITC (Faculty of Geo-Information Science and Earth Observation) van de Universiteit Twente, maar ook bij UNESCO-IHE in Delft en op de Technical University of Kenya in Nairobi zijn studenten op dat moment bezig met het zogenoemde ‘crowd mapping’.

Dit keer wordt Malawi in kaart gebracht; een kwetsbaar land dat vaak te maken heeft met overstromingen. Door dit land goed in kaart te brengen kan noodhulp sneller en effectiever op gang komen als het land wordt getroffen door een natuurramp. André Kuipers, die ook een keynote speech zal houden in Twente, over mapping: “Het in kaart brengen van het gebied met behulp van satellietbeelden helpt bij het beter identificeren van kwetsbare gemeenschappen. Deze mensen zijn zo beter voorbereid op overstromingen. Het is mooi dat de satellietbeelden op deze manier gebruikt worden. ”

Betere voorbereiding op rampen

Het initiatief voor de Mapping Party komt van Prinses Margriet zelf. Zij was twee jaar geleden initiatiefneemster voor het bij elkaar brengen van de beide partijen (faculteit ITC en het Rode Kruis). De Prinses is erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis en naamgever van het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds (www.voorkomderam p.nl), dat zich richt op een betere voorbereiding van mensen op natuurrampen. Natuurrampen zijn niet te voorkomen, maar de impact ervan kan zo veel mogelijk worden beperkt. Bijvoorbeeld door het bouwen van rampenbestendige huizen of scholen die mensen beschermen tegen orkanen. Jaarlijks zijn er wereldwijd ongeveer 400 natuurrampen.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten