Word vrijwilliger Doneer

Programma Nationale Actiedag ‘Nederland helpt Sint-Maarten’

Geplaatst op 14 september 2017

De Nationale Actiedag ‘Nederland helpt Sint-Maarten’ van Giro 5125 start morgen om 6.00 uur vanuit het Actiecentrum in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, opent de dag samen met zanger/presentator Jamai en een grote groep schoolkinderen met lampionnen in Beeld en Beluid. Dat gebeurt live op NPO Radio 2. Iedereen is de hele dag welkom in het Actiecentrum.

Heel Nederland is deze week in actie gekomen voor Sint-Maarten met als doel om steun te betuigen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers van de orkaan. Iedereen wordt opgeroepen naar Beeld & Geluid te komen om zijn bijdrage te doneren. Kinderen worden opgeroepen met hun zelfgemaakte lampion naar Hilversum te komen. Ze kunnen ook lege flessen meenemen om een zo groot mogelijke berg statiegeldflessen te maken. In het Actiecentrum zijn allerlei activiteiten, van een knutselhoek tot een sneltekenaar. Ieder uur zijn er optredens van artiesten.

De hele dag zullen er bekende Nederlanders en YouTubers aanschuiven in het belpanel onder andere Natasja Froger, Martijn Kolkman, Karin Bloemen, Kees Driehuis, Irene Moors, Helga van Leur, Jörgen Raymann, Vivienne van Assem, Lucia Rijker, Jesse Klaver, Emiel Roemer, Ruud de Wild, Lisa Michels, Rob Geus, Klaas van Kruistum en Alberto Stegeman. Ook militairen van de luchtmobiele brigade, van wie hun collega’s op Sint-Maarten zijn, zitten in het belpanel.

Bekende YouYubers zijn te vinden in de digital lounge van het Actiecentrum om vragen van mensen via sociale media te beantwoorden: onder anderen Stephanie Broek, Ponkers, Eric van Tok, Jesper en Marthijn, Niek Roozen, Jeukvogel, Gewoon Thomas, Furtjuh en Cinemates doen mee.In het Instituut voor Beeld & Geluid is te zien hoe de noodhulpgoederen van het Rode Kruis eruit zien, zoals deze ook in Sint-Maarten worden ingezet. NS geeft iedereen die met de trein naar de Actiedag komt een gratis terugreis. Ook zijn er NS fietstaxi’s gereed en er is ook een speciale NS paraplu-dienst.

De voorlopige opbrengst van de Actiedag wordt rond 23.00 uur verwacht.

RADIO & TV uitzendingen

Publieke zenders

De publieke omroep besteedt de hele dag aandacht aan ‘Nederland helpt Sint-Maarten’. Op NPO1 is er een extra lange uitzending van Goedemorgen Nederland, met ieder half uur een actiejournaal. De hele dag door zal er in de NOS Journaals aandacht worden besteed aan de Actiedag. ’s Avonds om 21.30 tot 22.30 uur is er een speciale uitzending ‘Nederland helpt Sint-Maarten’ vanuit Beeld en Geluid met muziekoptredens van Tania Kross en Kris Berry, bekende Nederlanders en YouTubers uit het belpanel, en schakelingen naar inzamelingsacties in Nederland en naar Sint-Maarten. Deze uitzending wordt gepresenteerd door Art Rooijakkers en Angelique Houtveen. Om 22:45 uur is op NPO3 Sint-Maarten na de orkaan van Ewout Genemans te zien.

NPO Radio 2 gaat om 6.00 uur van start met minister Ronald Plasterk bij Gerard Ekdom. De hele dag zijn er verhalen van luisteraars en het belpanel te horen. Frank van ’t Hof en Wouter van der Goes verzorgen als veilingmeesters de veiling met unieke items van NPO Radio 2-dj’s en bekende Nederlanders zoals een door Monic Hendrickx ingesproken voice-mail als Carmen uit Penoza of disco bowlen met Ruud de Wild. Door de dag heen zijn er bijdrages te horen van onder andere het Rode Kruis en NOS-correspondent Roel Pauw vanuit Sint-Maarten.

NPO Radio 2 is de hele dag te zien op NPO 101 TV. Op NPO Start zijn zowel de tv-uitzendingen als NPO Radio 2 live te volgen.

Commerciële omroepen

Ook RTL en SBS besteden de hele dag aandacht aan de actie voor Sint-Maarten in hun live uitzendingen.

RTL doet volop mee aan de Nationale Actiedag voor Sint-Maarten. In de reguliere live-programmering wordt opgeroepen geld te doneren voor de getroffen eilandbewoners. RTL Boulevard is afgelopen vrijdag gestart met de actie voor Giro 5125; de hele week hebben zij BN’ers aangespoord zich in te spannen middels oproepen en videoboodschappen. RTL Boulevard zal tijdens de Nationale Actiedag live-verslag doen vanuit Beeld & Geluid. RTL Nieuws en Koffietijd doen in de ochtend verslag en brengen de gevolgen van de ramp in beeld. Na de middag zullen 5 uur Live, RTL Nieuws en Editie NL aandacht besteden aan Sint-Maarten in hun uitzendingen en doen zij uitgebreid verslag van de actie ter plaatse. In RTL Late Night zal worden teruggeblikt op de dag met actuele tafelgasten.

Vrijdag besteedt Hart van Nederland gedurende de hele dag aandacht aan de Nationale Actiedag voor Sint-Maarten. Vanaf 10 uur ’s ochtends doet presentatrice Evelien de Bruijn verslag vanuit Beeld & Geluid in Hilversum voor de online Hart Updates. Deze staan de hele dag in het teken van de nationale inzamelingsactie. Om 18.00 uur neemt Gallyon van Vessem het stokje over en zal er met haar geschakeld worden in de Vroege editie van Hart van Nederland. Daarna komt Hart van Nederland gedurende de gehele avond met actuele updates op tv vanuit Beeld en Geluid en uiteraard ook weer in Hart Laat. Naast de live updates wordt er in de Vroege en Late editie van Hart van Nederland aandacht besteed aan de verschillende inzamelingsacties in het land, persoonlijke verhalen van gedupeerden die terug zijn in Nederland en natuurlijk over de verwoestingen op Sint-Maarten zelf. Tijdens de uitzending wordt ook live geschakeld naar verslaggever Anne Kruijsen die al ruim een week op Sint-Maarten verslag doet voor Hart van Nederland. Ook in de uitzendingen van Shownieuws en Piet Paulusma wordt aandacht besteedt aan de nationale inzamelingactie.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten