Word vrijwilliger Doneer

Quarantainecoaches nu landelijk beschikbaar via het Rode Kruis

Geplaatst op 25 maart 2021

Vanaf deze week zijn in het hele land Rode Kruis-quarantainecoaches beschikbaar voor mensen met corona. Daartoe hebben de hulporganisatie, het Ministerie van Volksgezondheid en de GGD besloten na een succesvolle test in de regio’s Drenthe en Kennemerland. Minister de Jonge (VWS): “Quarantaine is geen pretje, zo heb ik vorige week zelf nog ondervonden. Het is taai en het is saai. Maar essentieel om verdere verspreiding te voorkomen. Belangrijk dat we daarom daar waar een steuntje in de rug nodig is, dat ook aan kunnen bieden. Quarantainecoaches helpen daarbij.”

De quarantainecoach is een hulpverlener van het Rode Kruis die contact houdt met personen in quarantaine en helpt bij het vinden van passende hulp als dit nodig is. De coach kan hierbij het Let op Elkaar-netwerk van het Rode Kruis inschakelen. De vrijwilligers binnen dit netwerk kunnen bijvoorbeeld boodschappen doen of medicijnen halen.

Driekwart van de mensen die gebruik hebben gemaakt van een quarantainecoach tijdens de testperiode gaf aan dat de coaching heeft geholpen om de quarantaineperiode door te komen, zo blijkt uit de evaluatie. De GGD maakt de inschatting of mensen die positief zijn getest en in quarantaine moeten, de ondersteuning nodig hebben.

Door zware periode geholpen

Een van de mensen die tijdens de testperiode geholpen werd door een quarantainecoach van het Rode Kruis vertelt: “Na een test bleek ik positief en werd ik erg ziek. De GGD heeft mij toen gevraagd of ik een quarantainecoach wilde. Gelukkig heb ik daar toen ‘ja’ op gezegd. Het klikte goed met de quarantainecoach. Zij had meteen door dat ik niet alleen fysiek, maar ook mentaal aan het einde van mijn Latijn was. Deze coach heeft mij drie keer per week gebeld en zij heeft mij echt door een heftige periode heen getrokken. Op een gegeven moment ben ik zo ziek geworden dat de coach aandrong op een consult met de huisarts. Ik was erg bang dat ik dood zou gaan. Ik dacht echt dat ik afscheid moest nemen van mijn kinderen. De quarantainecoach kon me natuurlijk niet beter maken, maar ze heeft me wel heel goed door deze zware periode heen gepraat!”

Resultaten testperiode

De test met de quarantainecoaches vond plaats in de regio’s Drenthe en Kennemerland. Uit de evaluatie blijkt dat tussen 1 en 21 februari aan 1762 mensen hulp van een quarantainecoach is aangeboden. 41 van deze mensen gaven aan behoefte te hebben aan een coach. Het betrof mensen van uiteenlopende leeftijden.

Van de gecoachte mensen had een groot deel vooral behoefte aan extra informatie over quarantaine of aan een luisterend oor. De coaches hebben enkele keren hulpverleners van het ‘Let op Elkaar’-netwerk van het Rode Kruis ingeschakeld. Deze hulpverleners hielpen met boodschappen doen of de hond uitlaten. Ook hebben de coaches een aantal mensen begeleid bij het benaderen van de huisarts voor extra medische hulp. De problematiek die in beperkte situaties verholpen kon worden, is genoeg reden om op te schalen.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis doet wat mogelijk is om mensen in Gaza te helpen

23 februari 2024

Al sinds de start van het conflict zet het Rode Kruis zich in om noodhulp te bieden in en rond Gaza. Hoewel vrachtwagens vanwege de strenge controles mondjesmaat Gaza binnenkomen, probeert de Egyptische Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, Gaza zoveel mogelijk te ondersteunen in eigen land. Maar liefst 2.400 vrijwilligers zetten zich daar dagelijks in voor Gaza.

Lees meer