Word vrijwilliger Doneer

Race tegen de klok voor winterhulp in aardbevingsgebied Marokko  

Geplaatst op 06 oktober 2023

De winter is de grootste dreiging voor mensen in het aardbevingsgebied in Marokko. Een maand na de aardbeving is er dringend behoefte aan warme onderkomens en herstel van beschadigde watersystemen. Het Rode Kruis bereikte in een maand tijd 50.000 mensen met noodhulp. Maar er is een lange weg te gaan.  

Direct na de beving in september kwam de Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, in actie met teams van honderden vrijwilligers. Met steun uit het buitenland coördineerden de teams daar vele duizenden tonnen aan hulpgoederen richting de getroffen provincies Taroudant, Marrakech, Chichawa en Al Haouz. Nu de vraag om winterbestendige onderkomens en herstelde sanitaire voorzieningen steeds groter wordt, is het cruciaal dat zij dit kunnen bijbenen. Daar is geld voor nodig.  

8,1 miljoen euro

Het Rode Kruis opende Giro 6868 om geld op te halen voor de mensen in het aardbevingsgebied. Er kwam tot dusver 8,1 miljoen euro binnen. Met dat geld konden hulpverleners tot nu toe 50.000 mensen hulp bieden. Daaronder vallen reddingsoperaties in de eerste dagen na de beving, medische hulp die langs de getroffen dorpen trekt en de opbouw van medische posten. Hulpverleners delen ook dekens, water en voedsel uit en bieden psychosociale hulp.  

Kouder in hoge Atlas

Duizenden families leven desondanks nog altijd in moeilijke omstandigheden, zeker nu het langzaamaan kouder wordt. Als de winter eenmaal intreedt, is het lange tijd ijskoud in het hoge Atlasgebergte. Juist daar zijn veel dorpen verwoest door de aardbeving. Het is een race tegen de klok om goed geïsoleerde onderkomens en andere winterbenodigdheden, zoals voedsel, naar deze vaak moeilijk bereikbare dorpen te brengen. 

Zonder de vrijwilligers van de Marokkaanse Rode Halve Maan was die race bij voorbaat verloren, maar dankzij hun inzet bereikt de hulporganisatie zelfs de meest afgelegen plekken. Deze honderden vrijwilligers en hulpverleners blijven dit doen, juist nu de winter voor de deur staat. Want de echte beproeving moet nog komen. 

In totaal is zeker 105 miljoen euro nodig voor noodhulp in het aardbevingsgebied. Mensen kunnen hiervoor nog altijd doneren op Giro 6868, zodat het Rode Kruis de getroffenen van de aardbeving kan blijven helpen.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten