Word vrijwilliger Doneer

Ramp op ramp in Jemen: naast geweld en honger nu ook muggenziekten

Geplaatst op 05 maart 2020

5 jaar na start conflict lijkt conflict vergeten door de rest van wereld

Naast honger en jarenlang oplaaiend geweld heeft Jemen nu ook te maken met muggenziekten, zoals dengue en malaria. Vijf jaar na het ontstaan van het conflict in Jemen is de situatie in het land nijpender dan ooit. Terwijl de vraag naar medische zorg groot is, is slechts 51 procent van de gezondheidscentra operationeel. In 2020 zijn naar verwachting meer dan 24 miljoen mensen afhankelijk van hulp om te (over)leven. Het is wrang om te beseffen dat er in Jemen miljoenen mensen in grote nood zijn, maar dat er nauwelijks aandacht voor is. Het blijft onzichtbaar, onder andere doordat er nauwelijks journalisten het land binnenkomen. Toch blijft het belangrijk dat mensen weten dat er nog steeds een doorlopende ramp in Jemen gaande is”, zegt Rode Kruis-ambassadeur Floortje Dessing, die naar onlangs voor een tweede keer Jemen in kon gaan.

In grote delen van Jemen is dengue (knokkelkoorts) en malaria geconstateerd, naast de gezondheidsproblemen die er al zijn door het conflict en het gebrek aan betaalbaar voedsel. De ziekten worden verspreid via muggen, die goed kunnen broeden in afval. Door de chaos in het land wordt afval niet goed afgevoerd en hebben de beestjes alle kans om zich te vermenigvuldigen. Het Rode Kruis behandelt nu grote groepen mensen met dengue en malaria in ziekenhuizen in Bajil en Hodeida. Daarnaast is de honger in het land is enorm toegenomen en de voedselprijzen voor eten als rijst, linzen, melk en bonen zijn met 60 procent gestegen.

Cholera

Tegelijkertijd zijn er elke dag nieuwe meldingen van cholera in Jemen. In 2019 waren er 66.570 mensen die vermoedelijke cholera hadden. Het Rode Kruis houdt de situatie nauwlettend in de gaten. In 11 steden heeft het Rode Kruis speciale behandelpunten voor mensen met verschijnselen van uitdroging en diarree.

Floortje Dessing

De situatie in Jemen is schrijnend, maar toegang tot het gebied is lastig. Mede daarom komen er weinig beelden van de situatie naar buiten. In het najaar van 2019 reisde Rode Kruis-ambassadeur Floortje Dessing voor de tweede keer mee met het Rode Kruis naar Jemen. Tijdens haar eerste bezoek kwam ze vast te zitten tussen de gevechten in Jemen. Met hulp van het Rode Kruis slaagde zij er dit keer in om toegang te krijgen tot het voor buitenlanders bijna ontoegankelijke noorden van Jemen. ,,Het was heel bijzonder om de situatie nu daadwerkelijk met eigen ogen te zien”, concludeert Dessing. Ze maakte daar opnames voor haar programma ‘Floortje terug naar het Einde van de Wereld’. Door wat ik heb gezien, ben ik extra gemotiveerd om dit verhaal te vertellen. Ik kon daar weer weg, maar de mensen daar blijven in deze ellende zitten.”

Podcast

Vanavond om 21.30 is de uitzending te zien op NPO1. Ook vertelt Dessing over hoe ze haar reis naar Jemen heeft beleefd in de nieuwe podcast ‘Kruisgesprek’, van het Rode Kruis. Deze podcast is gelijk na de uitzending te beluisteren via de reguliere podcast-kanalen.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten