Word vrijwilliger Doneer

Rapport Rode Kruis en WWF: natuurlijke oplossingen redden levens en beteugelen klimaatcrisis

Geplaatst op 02 juni 2022

Organisaties roepen op tot wereldwijde actie tijdens Stockholm+50

Groene beschermingsmaatregelen kunnen de intensiteit van klimaat- en weergerelateerde gevaren met meer dan een kwart verminderen. Dat toont een nieuw rapport van het Internationale Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds (WWF) aan. Het onderzoek laat zien hoe de kracht van de natuur om mensen te beschermen beter kan worden benut. Wereldwijd leven meer dan 3,3 miljard mensen in gebieden die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

Maarten van Aalst, directeur van het Internationale Rode Kruis Klimaatcentrum: “Denk bijvoorbeeld aan bosbehoud als bescherming tegen overstromingen en erosie, of het herstel van mangroven als kustwering. Die bomen halen bovendien kooldioxide uit de atmosfeer zodat de planeet minder opwarmt, en ze leveren voedsel voor lokale gemeenschappen.”

‘Fundamenteel anders denken’

Kirsten Schuijt, directeur van de Nederlandse tak van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) vult aan: “Klimaatverandering kost mensenlevens en ontwricht samenlevingen. Dit rapport laat zien dat de natuur onze grootste vriend is in de strijd tegen klimaatverandering. We moeten ècht fundamenteel anders gaan denken en volop investeren in natuurlijke oplossingen. Want daarmee gaan we niet alleen de gevolgen van klimaatverandering tegen, maar versterken we ook onze eigen leefomgeving en biodiversiteit.”

Het rapport toont aan hoe groene beschermingsmaatregelen de gevolgen van klimaatverandering en weergerelateerde rampen kunnen verkleinen. Voor het eerst blijkt uit de analyse dat natuurlijke oplossingen ontwikkelingslanden een waardevolle bescherming kunnen bieden. Zo scheelt het deze landen in 2030 grofweg 104 miljard dollar en in 2050 393 miljard dollar aan kosten als gevolg van klimaatverandering.

Kwetsbare mensen

Wereldwijd worden we al geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Kwetsbare mensen in landen die daar het minst aan bijdragen, worden het hardst getroffen. Dat zag Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis, onlangs nog tijdens een bezoek aan Ethiopië. “Vergroening van steden.  Herstel van bossen, landbouwgronden en waterrijke gebieden. Het zijn slechts een paar doeltreffende manieren om kwetsbare gemeenschappen te helpen zich aan te passen aan de risico’s en gevolgen van klimaatverandering. Door de natuur te beschermen, beschermen we de mensen.”

Het rapport, ‘Working with Nature to Protect People: How Nature-based Solutions Reduce Climate Change and Weather-Related Disasters’, markeert het begin van een partnerschap tussen het Rode Kruis en het WWF. Het onderzoek wordt officieel overhandigd tijdens Stockholm+50, een VN-milieubijeenkomst waar landen nadenken over 50 jaar multilaterale actie. Stockholm+50 vindt plaats precies een halve eeuw na de eerste wereldwijde milieutop aldaar.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten