Word vrijwilliger Doneer

Ravage na aardbeving in Afghanistan groter dan gedacht

Geplaatst op 11 oktober 2023

Met winter voor de deur de vreest Rode Kruis voor nog grotere ramp 

[Update: zojuist is bekend geworden dat Afghanistan (11-10-2023) nogmaals is geraakt door een zware aardbeving in hetzelfde gebied. Het Rode Kruis verstuurt een nieuwe update wanneer we informatie binnenkrijgen van de hulpverlening ter plaatse]

Afgelopen zaterdag werd het noordwesten van Afghanistan getroffen door de dodelijkste aardbeving in 20 jaar, die gepaard ging met vele naschokken. In de provincie Herat zijn er duizenden doden en gewonden en vele families raakten hun huis kwijt. Dorpen zijn compleet verwoest en sommige mensen hebben zelfs hun hele gezin verloren. Het Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen, ook omdat de ramp in deze tijd minder aandacht krijgt.  

Bijna twee miljoen mensen voelden de grond trillen door de aardbeving. Het is een tragedie in een land dat al jaren gebukt gaat onder aanhoudend conflict, droogte en grote voedselarmoede. Maar liefst 29 miljoen mensen in het land hadden al humanitaire hulp nodig en daar komt deze ramp nog bovenop.  

De Afghaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Afghanistan heet, biedt getroffenen medische ondersteuning en zet tenten op zodat mensen tijdelijk onderdak hebben. De schade is volgens hulpverleners nog groter dan in eerste instantie gedacht.  

Schade 
Mensen in de provincies Badghis, Ghor en Herat zijn van alles kwijtgeraakt. Herat werd het zwaarst getroffen. Zeker 2000 huizen zijn verwoest. In zeker zes dorpen staat geen enkel huis meer overeind. Hulpverleners verzorgen getroffenen van de beving met medische en psychosociale hulp. Ook vervoeren ambulances van de Rode Halve Maan slachtoffers naar het ziekenhuis van Herat.  

Koude nachten 
In het bergachtige gebied zijn de nachten koud. Mensen slapen op straat of in het park omdat hun huis is verwoest. De Afghaanse Rode Halve Maan bracht inmiddels al 10.000 dekens en 4.000 tentzeilen. Ze bouwen tenten om de getroffenen te beschermen tegen de kou.  

Ook zijn er 6.000 jerrycans met water en voedsel zoals rijst, plantaardige olie, dadels en ander gedroogd voedsel gebracht. De afgelopen drie dagen zorgde de Afghaanse Rode Halve Maan voor voldoende schoon drinkwater voor maar liefst 30.000 mensen.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten