Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: 90% schade of verwoesting in Mozambique na cycloon

Geplaatst op 18 maart 2019

Cyloon Idai heeft flink huisgehouden in en rondom Beira in Mozambique: 90% van de stad is beschadigd of verwoest. Dat blijkt uit het eerste assessment van een team van het Internationale Rode Kruis, dat gisteren de stad heeft bereikt. De humanitaire impact is nog onduidelijk, omdat communicatie moeilijk is, wegen onbegaanbaar en sommige delen nog helemaal niet bereikt zijn. Volgens de autoriteiten zijn er 68 doden, meer dan duizend gewonden en duizenden mensen dakloos, maar de verwachting is dat dit aantal zal stijgen als de volle omgang van de ramp duidelijk wordt.

Jamie LeSueur van het Internationale Rode Kruis: “De situatie is verschrikkelijk. De ravage is enorm: het lijkt erop dat 90% van het gebied compleet is verwoest.” Het team was een van de eerste dat Beira bereikte, nadat de cycloon op 14 en 15 maart over het gebied raasde. De hulpverleners maken zich zorgen over de humanitaire gevolgen van de ramp: “De communicatie is met sommige gebieden nog niet mogelijk en wegen zijn onbegaanbaar. Daarom weten we niet hoe het precies in de gebieden buiten de stad is, maar we horen dat de situatie daar nog erger is. Gisteren is er ook nog een grote dam doorgebroken.” Prioriteiten voor de hulpverlening zijn opvang, schoon drinkwater en gezondheid.

Cycloon Idai kwam donderdagavond aan land in Mozambique. De tropische storm trof vervolgens ook buurland Zimbabwe. Het kreeg te maken met harde regens en verwoestende winden. Voorafgaand aan de komst van de cycloon was het Rode Kruis al bezig met de voorbereidingen: mensen werden gewaarschuwd te schuilen, veilige plekken te zoeken en hulpgoederen werden al zo dicht mogelijk naar het gebied gebracht.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer