Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: 91% van alle gebouwen beschadigd op Sint Maarten

Geplaatst op 12 september 2017

Nieuwe tussenstand Giro 5125 ‘Nederland helpt Sint-Maarten’ 3,2 miljoen euro

De schade op Sint Maarten is nog groter dan gedacht. 91% van alle gebouwen heeft schade, waarvan een derde compleet verwoest. Het Rode Kruis gaat naast het uitdelen van voedsel en water de noodopvang en het onderdak opschalen. Morgen vertrekt vanuit Nederland opnieuw een vlucht met dekzeilen, tenten en toiletspullen (zoals zeep en tandpasta). Dit is mede gefinancierd met de opbrengst van Giro5125. Er is op dit moment al 3,2 miljoen euro binnen.

Het Rode Kruis heeft met foto’s van Sint Maarten genomen na de ramp nu een duidelijk beeld van de complete schade op het eiland. Die is dus hoger dan verwacht. Maar 9% van alle huizen is niet beschadigd. Een derde is dus compleet verwoest, 8% zwaar beschadigd, 11% gemiddeld en 41% licht. Vanaf vandaag gaat het Rode Kruis met drones de schade en de hulpbehoefte op Sint Maarten nog nauwkeuriger in kaart brengen.

Vandaag vertrekken drie extra hulpverleners van het Rode Kruis naar Sint Maarten in verband met de vermiste personen op het eiland. Bij de hulporganisatie staan nog altijd meer dan tweehonderd geregistreerd als vermist. Er is bij veel mensen op het eiland onduidelijkheid hoe het met hun vrienden en familie gaat. Op Sint Maarten helpen vrijwilligers van het Rode Kruis mensen met zich te registreren. Iedereen die in veiligheid is, wordt gevraagd zich te melden op www.rodekruis.nl. Als er geen internet is, kunnen mensen bellen met het noodnummer van Buitenlandse Zaken: 0800-1351.

Cupcakes bakken of tekeningen verkopen

Vrijdag is de Nationale Actiedag ‘Nederland helpt Sint Maarten’. Vanuit het actiecentrum in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum zullen radio en televisie de hele dag aandacht besteden aan de slachtoffers van orkaan Irma. Ondertussen komen steeds meer mensen in Nederland in actie, onder wie een grote groep YouTubers die een lied zingen voor de slachtoffers van de orkaan. Ook kinderen zetten zich volop in, onder andere door lege flessen in te zamelen, cupcakes te bakken of hun eigen tekeningen te verkopen. De opbrengst van Giro 5125 is tot nu toe 3,2 miljoen euro, maar er is nog veel meer nodig.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten