Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: Afghanistan kan er geen ramp meer bij hebben 

Geplaatst op 17 mei 2024

Nu investeren, om mensen voor te bereiden op onzekere toekomst 

Weer treft een ramp Afghanistan: hevige overstromingen teisterden het land de afgelopen week, waardoor zeker honderden mensen overleden. Om noodhulp te geven, heeft het Rode Kruis 5 miljoen euro nodig. 

Afghanistan krijgt maar geen kans om op adem te komen. Na droogte en aardbevingen, aanhoudende voedselschaarste en economische malaise, hebben mensen nu te maken met overstromingen die zorgen voor grote verwoesting. Overstromingen komen vaker voor in Afghanistan, maar door ongekende regen is het effect dit keer zeer hevig.  

‘Het gaat maar door’
“De humanitaire situatie in Afghanistan was al erg zwaar”, zegt Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis. “Hulpverleners richten zich daarom echt alleen op levensreddende hulp en noodhulp. Ze zijn tenslotte vaak nog bezig om mensen erbovenop te helpen die moeten bijkomen van een vorige ramp. Het gaat maar door.”  

Naast de honderden doden raakten duizenden mensen hun huizen kwijt en ook hun vee, dat voor hen belangrijk is om te overleven. Zij hebben nergens om naartoe terug te keren, nu hun woningen zijn weggevaagd. Wat rest, is modder en puin. De overstromingen raken meer dan de helft van Afghanistan, het noordoosten werd daarbij het hardst getroffen.  

Evacuatie, maaltijden, slaapzakken
Vrijwilligers van de Afghaanse Rode Halve Maan helpen met medische zorg en evacuatie naar veiligere plekken. Ook delen zij warme maaltijden, dekens of slaapzakken en andere noodhulpgoederen uit. De Afghaanse Rode Halve Maan wordt daarbij ondersteund door andere Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen.

Om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen, schaalt het Rode Kruis de hulpverlening flink op. Het zoekt hiervoor 5 miljoen euro. “Deze ramp legt weer meer druk op een land dat dit er echt niet bij kan hebben. Het bewijst dat we moeten investeren in Afghanistan, bijvoorbeeld door preventieve maatregelen te treffen en meer trainingen te geven, om het land beter voorbereid te laten zijn op rampen die maar blijven komen”, besluit Segaar. 

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten