Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: Al Quds ziekenhuis in Gaza functioneert niet langer

Geplaatst op 12 november 2023

Ziekenhuis heeft geen brandstof meer om levensreddende zorg te verlenen

Het Rode Kruis heeft sinds gisterenavond het contact verloren met het Al Quds ziekenhuis, dat wordt gerund door de Palestijnse Rode Halve Maan. De elektriciteit is uitgevallen door een tekort aan brandstof. Hierdoor kan het ziekenhuis de levensreddende zorg niet meer verlenen. Dit heeft catastrofale consequenties voor de mensen in Gaza. Er liggen 400 zieke en gewonde mensen en nog eens 14.000 mensen schuilen er vanwege de constante bombardementen.

De hulporganisatie vreest dat het Al Quds ziekenhuis in een mortuarium verandert. Zonder elektriciteit werkt levensreddende medische apparatuur niet meer en krijgen baby’s in couveuses geen zuurstof.

Zo lang als mogelijk energie besparen
Al dagenlang vreesden hulpverleners in het Al Quds ziekenhuis voor dit moment. Operaties werden uitgevoerd met slechts een zaklamp om energie te besparen. De laatste informatie die de hulporganisatie heeft, is dat er intense gevechten in de buurt van het ziekenhuis zijn. Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp: “Dit is een horrorscenario. Ziekenhuizen fungeerden als een van de weinige veilige plekken in Gaza, waar levens worden gered. Nu vrezen velen ook daar voor hun leven.”

Brandstof de grens over
Het Rode Kruis benadrukt nogmaals dat hulpverleners, ziekenhuizen, ambulances en burgers beschermd moeten worden in tijden van conflict. Segaar: “Brandstof móet de grens over. Niet morgen, maar vandaag. Als wij ons werk al niet kunnen doen, kost dat alleen maar meer mensenlevens.”

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via Twitter of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis hulpverleners in Gaza opereren slachtoffer

Ziekenhuizen Noord-Gaza dreigen te veranderen in mortuaria 

11 november 2023

Rondom de ziekenhuizen in Noord-Gaza wordt momenteel heftig gevochten. Ook mensen in de buurt van het Al-Quds ziekenhuis, dat wordt gerund door de Rode Halve Maan, raken gewond. Het is voor ambulances bijna onmogelijk om het Al-Quds ziekenhuis nog te bereiken. Er is bijna geen brandstof meer, zeggen collega’s van de Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet. Met veel moeite doen artsen hun best om gewonden in leven te houden en om de brandstof die er nog is in te zetten voor levensreddende apparatuur.

Lees meer