Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis bereidt zich voor op komst gewonden uit Gaza 

Geplaatst op 12 juni 2024

Al 250 dagen onbeschrijfelijk menselijk leed, politieke oplossing nu nodig  

Extra ziekenhuisbedden en magazijnen vol hulpgoederen: het Rode Kruis bereidt zich voor op het moment dat er ongehinderde toegang tot Gaza is. Het conflict duurt inmiddels al 250 dagen. Het Rode Kruis staat klaar om de hulp zo snel mogelijk op te schalen en gewonden te verplaatsen naar ziekenhuizen.

Directeur van het Nederlandse Rode Kruis Harm Goossens is net terug van een bezoek aan de bezette Westelijke Jordaanoever. Daar zag hij hoe zusterorganisatie de Palestijnse Rode Halve Maan al acht maanden onder grote druk hulp biedt in de Palestijnse gebieden. In totaal lieten 20 Palestijnse hulpverleners het leven sinds oktober. Ook kwamen vier mensen om van het Rode Kruis in Israël.   

‘Geen tijd te verliezen’
“Ik sprak collega’s in ziekenhuizen die zich voorbereiden op de komst van gewonden uit Gaza en ik zag magazijnen vol met hulpgoederen die klaarstaan om Gaza binnen te gaan. Medicijnen, EHBO-kits en tenten: het is er allemaal en het moet zo snel mogelijk naar binnen, want er is geen tijd te verliezen”, vertelt Goossens. 

Ook de situatie op de Westelijke Jordaanoever baart hem zorgen: “Daar zijn sinds oktober honderden mensen om het leven gekomen. De humanitaire situatie verslechtert er in rap tempo. Hulpverleners die hier medische en psychosociale hulp bieden aan mensen, doen ontzettend belangrijk werk.” 

Diep respect voor Rana
In Ramallah sprak Goossens met hulpverlener Rana. Zij werkt in de telefooncentrale waar mensen wanhopig naartoe bellen voor een ambulance. “Dit zal ik nooit vergeten: Rana hing uren aan de lijn met het meisje Hind uit Gaza, dat met haar overleden familieleden vastzat in een auto die was aangevallen. Uiteindelijk kwam hulp ook voor Hind te laat. Twee hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan werden eveneens gedood, toen zij in een ambulance op weg waren naar haar. Zo’n verhaal gaat door merg en been. Rana heeft het er zichtbaar moeilijk mee als zij erover vertelt. Maar ze gaat door met haar werk, net als al die andere onvermoeibare collega’s. Ik kan daar alleen maar diep respect voor hebben.”

Amputaties zonder verdoving
Ziekenhuizen van de Palestijnse Rode Halve Maan bereiden zich intussen voor op de komst van gewonden uit Gaza. Zo bouwde de Rode Halve Maan in Hebron een geheel nieuwe ziekenhuisvleugel. “Ze gingen daar van 100 naar 200 bedden, inclusief beademingsapparatuur. En er kunnen nog eens tot vijftig bedden bij komen, als dat nodig is.” 

“Artsen kunnen hier vrijwel alle medische ingrepen doen. Specialistische zorg is nu niet meer mogelijk in Gaza zelf. Stel je voor: er worden soms amputaties uitgevoerd zonder verdoving. Zodra wij meer toegang hebben tot het gebied, kunnen we die gewonden in het ziekenhuis in Hebron wél goed behandelen.”  

Politieke oplossing
Bijna 2 miljoen mensen zijn in Gaza op de vlucht. De gezondheidszorg is er vrijwel ingestort. “Als ik dan hoor hoe overwerkt de collega’s daar zijn, omdat zij maar doorgaan, dan realiseer ik mij ook dat zij dit niet op deze manier kunnen blijven doen. Er is dringend ondersteuning nodig, maar er kunnen geen extra mensen Gaza in.” 

Het Rode Kruis wil dat het geweld snel stopt, dat de Israëlische gijzelaars vrijkomen en dat humanitaire hulp ongehinderd én veilig Gaza in kan. Goossens: “Dat kan alleen als er een duurzame, politieke oplossing komt voor dit conflict. Daarop bereiden wij ons nu al voor.”  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten