Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis bezorgd over kinderen in Syrische kampen

Geplaatst op 05 maart 2019

Vergeet tienduizenden Syriërs in overvolle kampen niet

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de situatie voor kinderen en families die leven in kampen in Noord-Oost Syrië. Tienduizenden Syriërs die in kampen leven in het land zelf hebben direct hulp nodig, nu de kampen overvol zitten. ,,Het is ijskoud, zeker 24 kinderen zijn de afgelopen weken gestorven door de kou”, zegt Philip Spoerri, hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruis (ICRC) in Syrië. ,,Mensen zijn gewikkeld in dikke kleding, ze kunnen niet naar binnen. Er zijn mensen die niet eens een tent hebben om in te schuilen tegen de kou en regen.”

Het Rode Kruis is bezorgd over kinderen die in de kampen leven zonder ouders of verzorgers. Uit een inventarisatie van het Rode Kruis blijkt dat er zo’n 1.300 kwetsbare mensen wonen in de overbelaste kampen, waaronder 848 kwetsbare kinderen. Rode Kruis-hulpverleners zien iedere dag getraumatiseerde kinderen, zoals een 8-jarig jongetje dat zijn moeder kwijt is en niet wil eten totdat hij haar heeft gevonden. ,,Ik sprak met een tienermeisje, haar ouders waren overleden bij een bombardement. Ze was ziek en zwak, ze praatte nauwelijks en had ook geen kracht om te lopen. Ondanks dat, zorgde ze voor een kind die ze had gevonden in het puin”, zegt Spoerri.

Hulp opgeschaald

Nog steeds komen er nieuwe mensen aan in het kamp Al Hol. Mensen die nieuw aankomen in het kamp moeten in de open lucht slapen in dekens die als hangmatten aan hekken vast zijn gemaakt. Vrouwen en kinderen die aankomen zijn hongerig en zijn vaak getraumatiseerd. Het Rode Kruis heeft de hulp opgeschaald in het kamp en serveert dagelijks 6.500 warme maaltijden. Ook worden er duizenden flessen water uitgedeeld aan de mensen die nieuw aankomen. Ook is er zo’n 98.000 liter water via water trucks aan bewoners van het kamp gebracht. Door het groeiende aantal bewoners is er veel te weinig sanitair. Eerder heeft het Rode Kruis 30 latrines gebouwd, maar meer is nodig.

Niet vergeten

Het Rode Kruis roept op om de tienduizenden Syriërs in de kampen in het land niet te vergeten. Zij hebben direct hulp nodig. Volgende week is het 8 jaar geleden dat het conflict in Syrië startte. Hulp in Syrië blijft nodig. Rode Kruis heeft giro 7244 open staan voor de hulp aan Syriërs.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer