Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis bezorgd over mogelijk rampscenario in Indonesië

Geplaatst op 29 juni 2021

Hulporganisatie schaalt coronahulp op na recordaantal besmettingen

Het Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen over een mogelijk rampscenario in Indonesië. De gevaarlijkere, dodelijkere deltavariant zorgt voor een explosief aantal besmettingen in het land. Het coronaziekenhuis van het Indonesische Rode Kruis in West-Java loopt over. De hulporganisatie heeft extra tenten buiten het ziekenhuis opgezet om meer patiënten te kunnen behandelen. Bijna 6.500 hulpverleners ondersteunen onder andere met vaccinaties, testen, medische zorg en ambulancediensten.

Het Rode Kruis in Indonesië schaalt zijn coronahulpverlening op nu meer dan 20% van de geteste mensen positief is. Ziekenhuizen lopen vol en er is niet genoeg zuurstof op voorraad. Het Rode Kruis vreest situaties zoals twee maanden geleden in India, waar mensen op de achterbank van een auto verpleegd moesten worden.

Achter elk cijfer schuilt een mens

“We zien een recordaantal infecties, maar het zijn niet zomaar statistieken. Achter de cijfers gaan mensen schuil die lijden, rouwen of worstelen om de mensen van wie ze houden, te steunen. Onze medische teams verlenen levensreddende zorg, terwijl de ziekenhuizen tot de nok toe gevuld zijn en de zuurstofvoorraden kritiek laag zijn,” zegt Sudirman Said, algemeen directeur van het Indonesische Rode Kruis.

Wereldwijd razendsnel actie ondernemen

“We zien dat de deltavariant Indonesië iedere dag dichter bij dat rampscenario brengt. We moeten wereldwijd razendsnel actie ondernemen zodat landen als Indonesië toegang krijgen tot de vaccins die nodig zijn om tienduizenden doden te voorkomen. We moeten zorgen dat iedereen, vooral de meest kwetsbaren, toegang krijgen tot een vaccinatie om het virus eronder te krijgen,” aldus Jan Gelfland, Hoofd van het Internationale Rode Kruis in Indonesië.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer