Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: bijna 20 miljoen euro nodig voor noodhulp Indonesië

Geplaatst op 01 oktober 2018

Aantal doden loopt op tot 844; ruim 660.000 mensen getroffen

Er is bijna 20 miljoen euro nodig voor de noodhulp aan Indonesië na de aardbevingen en tsunami van afgelopen vrijdag. Dit weekend is al €110.000 binnengekomen via giro 6868. Het Rode Kruis is heel dankbaar voor alle bijdragen van Nederlanders tot nu toe. Toch is ondertussen bekend dat er nog veel meer hulp nodig is voor de 660.000 getroffenen. Het officiële dodental staat op 844, maar er wordt verwacht dat dit nog aanzienlijk oploopt. “We roepen mensen met klem op om bij te dragen aan de noodhulp voor Indonesië via giro 6868,” aldus het Rode Kruis.

Op vrijdag 28 september werd het Indonesische Sulawesi geraakt door een aantal aardbevingen, waarvan de krachtigste 7,4 was op de schaal van Richter. Ze werden opgevolgd door een krachtige tsunami. Het epicentrum ligt in de buurt van het district Donggala. Daar zijn momenteel nog maar 11 doden vastgesteld, maar de eerste teams zijn daar pas net gearriveerd. Er wonen 300.000 mensen in dit gebied, dus het Rode Kruis verwacht dat dit dodental nog aanzienlijk oploopt. De noodhulporganisatie spreekt van een nachtmerriescenario.

De lokale hulpverleners zijn vooral gefocust op zoek- en reddingsoperaties, medische zorg voor overlevenden, voedsel, onderdak en schoon water. Momenteel zijn al meer dan 175 vrijwilligers en beroepskrachten van het Indonesische Rode Kruis bezig met de reddingswerkzaamheden. Woordvoerder Iris van Deinse is onderweg naar het getroffen gebied. “Er zijn ontzettend veel slachtoffers gevallen tijdens deze dubbele ramp. De grootte van de schade is nog altijd onduidelijk, aangezien we nog geen toegang hebben tot bepaalde gebieden.”

De opbrengst van giro 6868 (NL83 INGB0000006868, met 6 nullen) is voor de slachtoffers van Sulawesi, maar ook voor andere rampgebieden waar schoon drinkwater en slechte sanitaire omstandigheden tot grote zorgen leiden. Ook op het Indonesische eiland Lombok, dat eerder dit jaar is getroffen is door meerdere aardbevingen, zijn er nog steeds meer sanitair- en watervoorzieningen nodig. Het Rode Kruis wil in deze gebieden meer hulp kunnen bieden.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten