Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: bijna 4.500 blaarbehandelingen tijdens de 105e 4Daagse

Geplaatst op 21 juli 2023

Tijdens de Nijmeegse 4Daagse hielp het Rode Kruis dit jaar opnieuw duizenden wandelaars. In totaal voerden de honderden vrijwilligers 4.445 blaarbehandelingen uit. Gemiddeld gaat het om twee tot drie blaren per voet. Het totale aantal is een kwart minder dan het aantal behandelingen in 2019, maar volgens de hulporganisatie zijn de blaren extremer dan voorgaande jaren. De oorzaak daarvan is onduidelijk.  

Dit is de 75ste keer dat het Rode Kruis de hulpverlening organiseert tijdens de Nijmeegse 4Daagse. De organisaties tekenden deze week een overeenkomst om de succesvolle samenwerking de aankomende jaren door te zetten.  

Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis: “Ik wil allereerst onze 860 vrijwilligers bedanken voor hun tomeloze inzet. Daarnaast is het geweldig dat de vrijwilligers van het Rode Kruis ook de aankomende jaren wandelaars helpen tijdens de 4Daagse. Wat veel mensen niet weten, is dat de Nijmeegse 4Daagse een grote training is voor onze vrijwilligers om bij een noodsituatie of een ramp zoals de overstromingen in Limburg snel en accuraat op te treden.” 

Kapotte voeten  
Het blaarletsel van de wandelaars was dit jaar opvallend: de blaren waren groter en lagen eerder open dan de hulporganisatie gewend is. Het Rode Kruis kan daar geen eenduidige oorzaak voor aanwijzen. Minder training, slecht schoeisel of natte sokken door de luchtvochtigheid kunnen oorzaken zijn voor hevige blaarvorming. Er werden flink meer blaren geprikt dan vorig jaar (1.873), maar niet meer dan in 2019 (5.804).  

Het bleef deze 4Daagse voor het Rode Kruis voornamelijk bij blaren prikken. De medische dienst had het  – gelukkig – rustig. Op de eerste wandeldag vielen er een aantal wandelaars flauw na finish door de hitte. In de vroege ochtend van de laatste dag had een handjevol wandelaars het flink koud en werden ze opgewarmd op de post van het Rode Kruis.

Cijfers hulpverlening Rode Kruis 2023 
Voor de hulpverlening bij de hulpposten zijn de afgelopen vier dagen de volgende materialen gebruikt:  
13.000 bloedlancetten (om blaren te prikken)  
26 kilometer Leukoplast tape  
46 liter kamferspiritus (voeten schoonmaken)  
31.600 gaasjes  
20 liter jodium  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten