Met eigen sport kilometers afleggen voor vluchtelingen in september
Het Rode Kruis daagt sporters uit in de maand september dezelfde afstand af te leggen als een vluchteling. Met de actie Verder voor Vluchtelingen kunnen sporters de kilometers afleggen binnen hun eigen sport en geld ophalen voor de hulp aan vluchtelingen. Door bijvoorbeeld te wandelen, hardlopen, zwemmen, skeeleren of fietsen kunnen mensen de strijd aangaan met de vakantiekilo’s en vluchtelingen helpen.
Vluchtelingen zijn, met de afstanden die zij afleggen en de situatie die zij hebben moeten overwinnen, vaak ook bijna topsporters. Ze leggen onder moeilijke omstandigheden honderden kilometers lopend af. Zoals bijvoorbeeld de vader van Sima Taher (18). ,,3.291 kilometer is de afstand die mijn vader heeft afgelegd om ons in veiligheid te brengen. Niemand zou deze lange afstand moeten leggen om zich veilig te voelen”, zegt Sima. Zij gaat samen met haar zus, broer en vriendinnen dezelfde afstand afleggen als haar vader. ,,Dit doen we onder andere door te hardlopen en fietsen.”
De mensen die van Myanmar naar Bangladesh zijn gevlucht hebben zo’n 358 kilometer moeten afleggen om in veiligheid te komen, regelmatig op blote voeten in de modder en regen. Van Venezuela naar Colombia is het zo’n 1.063 kilometer lopen en het is zo’n 150 kilometer lopen vanaf de Evrosrivier tussen Turkije en Griekenland naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Iedere sporter kan zelf kiezen welke afstand zij in september afleggen. Er kan ook gekozen worden voor een alternatieve afstand die past bij de eigen sportprestaties of ambities.
Hulp voor vluchtelingen
Het Rode Kruis helpt vluchtelingen wereldwijd, zowel tijdens als na hun vlucht. Deze hulp bestaat uit medische hulp, maar ook uit hulp bij de eerste levensbehoeften en noodopvang als iemand nergens terecht kan. Je kunt denken aan onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medische hulp. Wie gaat sporten in september draagt bij aan deze broodnodige hulp in landen als Bangladesh en Ethiopië.
Op de Filipijnen is dengue uitgeroepen tot een epidemie, zo’n 168.000 mensen kregen de ziekte tot nu toe, ruim 600 mensen overleden door dengue. Ziekenhuizen kunnen de toestroom aan patiënten niet goed aan. Het Rode Kruis heeft mobiele klinieken ingezet om de extra patiënten te kunnen helpen.
Deelnemen
Suzanne Brummel, voormalig Nederlands kampioen open water zwemmen, gaat hardlopen voor Verder voor Vluchtelingen. Ze gaat 300 kilometer afleggen. Aanmelden om mee te doen kan via www.verdervoorvluchtelingen.nl. Via dit platform kan je ook deelnemers die de uitdaging aangaan sponsoren.
Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder