Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis deelt schoon drinkwater en hulpgoederen uit in Tonga

Geplaatst op 19 januari 2022

Waterbronnen vervuild door combinatie as en zout water

Het Rode Kruis in Tonga is druk bezig met het uitdelen van schoon drinkwater voor de mensen in Tonga. Na de vulkaanuitbarsting en tsunami van het afgelopen weekend, heeft de combinatie van zout water en as ervoor gezorgd dat drinkwaterbronnen zijn vervuild. Het is van groot belang dat de bevolking wordt voorzien van schoon drinkwater, om ziekten als cholera en diarree te voorkomen. Ook deelt het Rode Kruis hulpgoederen als dekzeilen, dekens, keukenbenodigdheden en toiletspullen uit.

De communicatie met de eilandengroep was de dagen na de ramp moeilijk. “Tonga was afgesloten van de rest van de wereld, maar we hebben eindelijk succesvol contact gehad met het Rode Kruis in Tonga”, vertelt Katie Greenwood, hoofd van het Internationale Rode Kruis in de regio Pacific. “Onze hulpverleners zijn veilig en ze zijn hard aan het werk om hulp te verlenen. Ze delen hulpgoederen uit en schoon drinkwater.”

Afgelegen eilanden

Noodhulpteams van het Rode Kruis in Tonga gaan samen met autoriteiten naar afgelegen eilanden als Mango, Fonoifua en Namuka waar huizen volledig verwoest zijn. Greenwood: “Onze hulpverleners delen ook daar schoon drinkwater en hulpgoederen uit aan mensen die alles zijn kwijtgeraakt. Het is hartverscheurend voor de mensen op deze afgelegen eilanden.”

Meer hulpgoederen naar Tonga

Het Rode Kruis werkt samen met de overheden van Nieuw-Zeeland en Australië om meer hulpgoederen naar Tonga te krijgen. Het gaat onder andere om mobiele waterzuiveringsinstallaties. Dit gebeurt de komende dagen per boot of per vliegtuig zodra het internationale vliegveld in Tonga weer open is. Dat vliegveld is nu nog volledig bedekt met as.

“Gelukkig had het Rode Kruis in Tonga al hulpgoederen klaarstaan op de eilanden om 1200 huishoudens te helpen in het geval van een ramp als deze. Hulpgoederen als dekzeilen, dekens, keuken- en toiletspullen zijn van essentieel belang voor mensen die alles kwijt zijn. Het is cruciaal dat we die hulpgoederen de komende dagen aanvullen. Ook omdat de vulkaan en mogelijk cyclonen in de regio nog een risico vormen,” zegt Greenwood.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer