Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis dodental cholera-uitbraak in Jemen stijgt schrikbarend

Geplaatst op: 6 juni 2017

Het aantal doden in Jemen door cholera stijgt. Er zijn al bijna 700 mensen overleden en meer dan 85.000 vermoedelijke besmettingen. De cijfers stijgen snel. Hulpverleners van het Rode Kruis zijn dag en nacht in touw om de slachtoffers van cholera te helpen. De situatie in de overvolle klinieken is schrijnend.

Vaders en moeders die zelf ook ziek zijn, proberen uit alle macht een plek voor hun uitgeputte kinderen te bemachtigen in de overvolle klinieken. Matrassen worden met andere patiënten gedeeld, omdat er plek tekort is. Patiënten worden behandeld met infusen of krijgen ORS om verdere uitdroging te voorkomen. Zwangere vrouwen en kinderen krijgen antibiotica. Ook werkt het Rode Kruis aan de voorzieningen voor schoon drinkwater en hygiëne. Zo veel mogelijk vrijwilligers worden ter plekke getraind om in de klinieken mee te helpen.

Tweede uitbraak

De cholera-uitbraak in Jemen werd op 14 mei uitgeroepen; sindsdien stijgen de cijfers van het aantal doden en geïnfecteerden schrikbarend snel. Cholera is een bacteriële infectie die je kunt oplopen door het innemen van verontreinigd voedsel of water. Het is de tweede cholera-uitbraak sinds oktober vorig jaar, maar het aantal doden is al vier keer hoger dan toen en het aantal besmettingen verdubbeld.

In Jemen is al lange tijd een groot tekort aan eten en schoon drinkwater. Ruim twee miljoen mensen in het Arabische land zijn ondervoed. Bovendien is er minder gezondheidszorg aanwezig door het conflict dat ondertussen ook al meer dan twee jaar duurt. Hevige regenval en grote afvalbergen zorgen er op hun beurt voor dat de ziekte snel verspreidt.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via Twitter of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Meerderheid Nederlanders weet niets van grote natuurrampen in 2021

7 december 2021

Rode Kruis opent giro 6868 voor hulp na ‘onzichtbare’ natuurrampen Miljoenen mensen zijn getroffen door natuurrampen dit jaar, maar een groot deel van deze rampen blijft in Nederland ongezien. 82 procent van de Nederlanders heeft geen idee dat Zuid-Soedan het afgelopen jaar is getroffen door enorme overstromingen en ruim driekwart weet niets over droogte en […]

Lees meer