Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis doet dringende oproep voor meer steun voor hulp in Jemen

Geplaatst op 28 februari 2021

Het Rode Kruis doet een dringende oproep om meer geld te geven voor de humanitaire hulp aan de bevolking in Jemen, waar nu al 5 jaar een allesverwoestend conflict aan de gang is, en waardoor bijna iedereen honger heeft.

De hulporganisatie zal deze oproep maandag doen tijdens de internationale bijeenkomst met de Verenigde Naties en internationale hulporganisaties over Jemen, die zich helemaal online afspeelt. Het Rode Kruis maakt bekend dat als er niet snel meer financiële armslag komt, gevreesd moet worden voor het lot van vooral kinderen die al zwaar ondervoed zijn.

Juriaan Lahr, hoofd internationale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis, is in Jemen geweest. “Meer dan 80 procent van de bevolking is behalve alles kwijt, ook nog eens getroffen door ernstige voedseltekorten. De kosten voor levensmiddelen zijn enorm gestegen, en de prijs van bijvoorbeeld rijst, melk, olie en zout is met 60 procent omhooggegaan. Steeds meer mensen kunnen geen eten meer kopen. We doen wat we kunnen, maar we hebben meer geld nodig om noodhulp te kunnen blijven bieden.” Lahr benadrukt dat ruim 14 miljoen mensen acute hulp nodig hebben, met name moeders en kinderen. “Er zijn bijna geen medicijnen meer.”Lahr: “We hebben in 2020 aan bijna 6 miljoen mensen schoon drinkwater verstrekt. En door het extra risico van corona, is het van levensbelang dat mensen hun handen blijven wassen.” Hij duidt op een van de basis hygiëne maatregelen om verspreiding van corona tegen te gaan. “Dat kan alleen”, zegt Lahr, “als we die hulp kunnen voortzetten.”

Het Rode Kruis pleit ook voor meer inspanningen bij de strijdende partijen om de bevolking te ontzien, en de garantie dat hulpverleners sneller en veiliger hun werk kunnen doen. Tegelijkertijd zal het Rode Kruis maandag aandringen op een politieke oplossing van het conflict.Het Rode Kruis heeft vorige week giro 5125 opengezet om geld in te zamelen voor de stijgende voedselnood wereldwijd. De combinatie van natuur- en klimaatrampen, conflict én de coronacrisis zorgt ervoor dat 690 miljoen mensen honger hebben. In Jemen, Ethiopië en Zuid-Soedan is de situatie ernstig. Het Rode Kruis zamelt geld in om voedselhulp te kunnen geven in deze landen.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten