Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis doet wat mogelijk is om mensen in Gaza te helpen

Geplaatst op 23 februari 2024

2.400 vrijwilligers zetten zich in Egypte dagelijks in 

Al sinds de start van het conflict zet het Rode Kruis zich in om noodhulp te bieden in en rond Gaza. Hoewel vrachtwagens vanwege de strenge controles mondjesmaat Gaza binnenkomen, probeert de Egyptische Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, Gaza zoveel mogelijk te ondersteunen in eigen land. Maar liefst 2.400 vrijwilligers zetten zich daar dagelijks in voor Gaza.  

Er is veel hulp nodig, want meer dan 85% van de totale bevolking is gedwongen hun huizen te verlaten en heeft dringend voedsel, water, onderdak en medische zorg nodig. 

Tenten, voedsel en medische hulp  
Medewerkers van de Palestijnse Rode Halve Maan hielpen tot nu toe zeker 16.500 slachtoffers aan hun verwondingen. En 500.000 mensen ontvingen hulp in de vorm van eten, drinken en psychosociale ondersteuning.   

Vanaf de escalatie van het conflict helpt de Egyptische Rode Halve Maan de Palestijnse Rode Halve Maan zoveel mogelijk. Inmiddels zetten de noodhulporganisaties 13 kampen op in Khan Younis, Rafah en Deir al-Balah, waar in totaal meer dan 7.000 gezinnen worden opgevangen.  

Daarnaast is de Egyptische Rode Halve Maan druk bezig met de voorbereiding om dagelijks eten te verzorgen vanuit Sheikh Zouwid, een stadje in Egypte vlak bij de grens. Het doel is om vanuit deze noodkeukens zeker 15.000 maaltijden per dag uit te delen en 50.000 broden te bakken voor de verschillende kampen in Gaza. 

In de afgelopen maanden kwamen al 14 medewerkers van de Palestijnse Rode Halve Maan om. Ook collega’s van het Rode Kruis in Israël zetten zich – met gevaar voor eigen leven- dagelijks in: hier kwamen drie medewerkers om tijdens hun strijd om mensen in nood te helpen.  

Grenscontroles  
Ongeveer 135 vrachtwagens gaan per dag de grens over. Dit is een fractie van de 400 tot 500 vrachtwagens die voor de escalatie van het conflict dagelijks de grens over gingen. Belangrijke spullen zoals reserveonderdelen voor ontziltingsinstallaties, waterzuiveraars en op zonne-energie werkende artikelen worden vaak niet toegelaten.  

Er staan 1.200 vrachtwagens klaar in Egypte om mensen in Rafah en andere steden te helpen, maar deze constante toestroom van hulpgoederen is nog steeds niet mogelijk terwijl er al maanden een tekort is aan alles.  

In Rafah is het nog nooit zo druk geweest. Er leven daar nu meer dan 1 miljoen mensen, omdat hen eerder was verteld dat dit een veilige plek zou zijn. Deze kleine stad wordt nu overspoeld met mensen, die proberen te overleven in gedeelde kamers, auto’s en tenten. Velen leven op straat met alleen karton of stukjes hout als onderdak. 

Constante toestroom 
Het Rode Kruis blijft benadrukken dat burgers, hulpverleners, ziekenhuizen en ambulances beschermd moeten worden in tijden van conflict. Onze harten gaan uit naar familieleden die zich al maanden zorgen maken over gegijzelde geliefden. Het Rode Kruis pleit voor hun onmiddellijke vrijlating.  

Tot slot blijft de noodhulporganisatie oproepen tot het toestaan van een constante toestroom van hulpgoederen, ook naar het noorden van Gaza.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten