Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: dringend oplossing nodig voor gevluchte Venezolanen op Aruba en Curaçao

Geplaatst op 06 oktober 2019

Er is dringend een humanitaire oplossing nodig voor de gevluchte Venezolanen op Aruba en Curaçao. Op de eilanden leven duizenden mensen gevlucht uit Venezuela die zelf moeten uitzoeken hoe ze aan eten, onderdak of medicijnen komen. Mensen leven voortdurend in angst; uitbuiting en mensenhandel vormen een groot risico. Het Rode Kruis helpt mensen die bij hen aankloppen en verwijst door waar het kan, maar dit is geen houdbare situatie. “Natuurlijk helpen wij de Venezolanen die geen uitweg zien en bij ons om hulp vragen, maar we zouden graag samen met andere partijen op de eilanden zoeken naar een structurelere oplossing. Ook de Nederlandse overheid moet hier een belangrijke rol in spelen” zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis en net terug van een bezoek aan Curaçao.

Het Rode Kruis biedt hulp aan alle kwetsbare mensen op de eilanden. Met name op Curaçao en Aruba wil het Rode Kruis meer hulp voor Venezolanen. “Ik sprak enkele Venezolaanse vrouwen die gevlucht zijn voor het geweld in hun land. Op Curaçao kunnen ze nauwelijks in hun levensonderhoud voorzien. Het Rode Kruis betaalde de kosten voor de bevalling van een tweeling van een van hen. De moeder maakt zich grote zorgen hoe ze de tweeling van twee maanden oud kan verzorgen. Zij en haar man zijn continu op zoek naar werk. Als ze iets vinden, is het voor even en worden ze heel slecht betaald. Bovendien zijn ze doodsbang om elk moment opgepakt te worden en te worden vastgezet.”

5 miljoen

Een oplossing op de eilanden is nodig, omdat de situatie in Venezuela nog altijd verslechtert. Dagelijks verlaten duizenden mensen Venezuela. De verwachting is dat eind dit jaar 5 miljoen Venezolanen zijn gevlucht; hiermee is het na Syrië het land met het grootste aantal mensen dat hun land verlaten heeft. Een klein deel van de gevluchte Venezolanen leeft nu op de ABC-eilanden. Vanwege verslechtering van de economie in met name Curaçao, wordt door het Rode Kruis ook rekening gehouden met een groeiende hulpvraag vanuit de lokale bevolking.

Eerder dit jaar opende het Rode Kruis Giro 5125 voor de Venezolanen op de vlucht. Er is meer dan 450.000 euro opgehaald, maar er is nog veel meer nodig. Op de eilanden wil het Rode Kruis meer hulpverlening aan Venezolanen bieden in goed overleg met de lokale overheid en gemeenschappen, maar zoekt hiervoor nog dringend extra geld. “Wij helpen nu vooral de mensen die acute medische zorg nodig hebben en de kosten niet kunnen betalen, bijvoorbeeld bij bevallingen of keizersneden. We werken hierbij op Curaçao samen met een huisartsenpost voor migranten, maar die kunnen de complexere medische hulpvragen financieel ook niet dragen. Op Aruba betalen wij daarnaast ook nog de kosten zodat Venezolaanse kinderen gewoon naar school kunnen. Denk hierbij aan schoolgeld, uniformen en de schoolbus” aldus Van Schaik.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten