Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: dringend voedselhulp nodig voor duizenden mensen in Nederland

Geplaatst op 12 oktober 2020

Hulporganisatie start inzamelingsactie (giro 7244) om te zorgen voor dagelijkse maaltijd

Het Rode Kruis zet giro 7244 open voor voedselhulp in Nederland. De hulporganisatie ziet dat de nood toeneemt, maar heeft meer geld nodig om duizenden mensen van een maaltijd per dag te voorzien. Daarom start het Rode Kruis vandaag de actie ‘Maaltijd voor een ander’. Met de opbrengst wil de hulporganisatie zorgen dat minimaal 3.000 mensen wekelijks de voedingsmiddelen hebben om zeven maaltijden te bereiden.

Door de coronacrisis valt er voor een grote groep mensen inkomen weg. Onder hen zijn mensen die door diverse omstandigheden net buiten de criteria van hulpinstanties vallen. Zij hebben nauwelijks nog geld om voedsel te kopen. Het Rode Kruis wil deze groep mensen, in ieder geval tot aan het einde van dit jaar, ondersteunen. “Steeds meer mensen in Nederland hebben geen geld om elke dag een maaltijd te kunnen koken. We zullen de hulp verder moeten opschalen, want we kunnen de meest kwetsbare mensen in Nederland in deze moeilijke tijd niet in de kou laten staan”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Kwetsbare groep

Het Rode Kruis ondersteunt tijdens deze coronacrisis mensen die in een kwetsbare sociaaleconomische positie zitten. Zo is er hoge voedselnood onder een groep ongedocumenteerden. Zij hebben door het wegvallen van hun inkomsten grote moeite om in hun basislevensbehoeften te kunnen voorzien. In Amsterdam alleen al, leven naar schatting duizenden mensen zonder papieren. Zij kunnen of willen niet door de reguliere hulpverlening worden geholpen. Een groot deel van deze mensen werkte voor de coronacrisis bijvoorbeeld in de schoonmaak, de bouw en in de horeca. Ook geeft het Rode Kruis, via haar lokale partners, voedselhulp aan dak- en thuislozen, aan arbeidsmigranten en aan gezinnen of alleenstaande ouders, die vanwege verlies of vermindering van inkomen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

Het Rode Kruis is in mei gestart met het geven van voedselhulp aan mensen die extra hard geraakt zijn door de coronacrisis en niet (of nog niet) bij andere instanties terecht kunnen. Inmiddels heeft het Rode Kruis 25.447 boodschappenkaarten en nog eens 25.055 voedselpakketten uitgereikt in onder andere de regio’s Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Leiden en Maastricht.

€ 2 voor een warme maaltijd

“Een klein bedrag maakt al een verschil. Voor € 2 steun je iemand met één warme maaltijd, voor € 3,50 heeft iemand een warme maaltijd en ontbijt of lunch”, concludeert Van Schaik. De actie ‘Maaltijd voor een ander’ is te steunen door te storten op giro 7244 of doneren via www.rodekruis.nl/maaltijd.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten