Het is een fysieke noodsituatie met grote gevolgen voor de menselijke waardigheid
Het Rode Kruis, Centrum tegen Kinderhandel, Mensenhandel (CKM) en Fier bieden scholen in de regio’s Friesland, Groningen, Haaglanden, Limburg en Rotterdam-Rijnmond een training over preventie van mensenhandel onder leerlingen. Mensenhandel, zoals seksuele uitbuiting en criminele uitbuiting (gedwongen criminaliteit), is een reëel risico voor middelbare scholieren. Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis: “Nu de middelbare scholen weer volledig open zijn, is het belangrijk dat er naast aandacht voor dit probleem, ook goede training is voor docenten. Wanneer zij signalen van uitbuiting kunnen herkennen en bespreken in de klas kunnen ze leerlingen helpen om zich beter te beschermen.”
Mensenhandel zoals seksuele en criminele uitbuiting van jongeren, komt in heel Nederland voor, zoals begin deze week bekend werd via de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Het is een acute, fysieke noodsituatie met grote gevolgen voor de menselijke waardigheid. In de regio’s Friesland, Groningen, Haaglanden, Limburg en Rotterdam-Rijnmond zijn hierover toenemende zorgen vanuit regionale mensenhandel-experts die zich bezighouden met hulpverlening en veiligheid.
Regionale experts bezorgd
Zoals Sarah Kreuze, zorgcoördinator Mensenhandel bij SHOP, het kennis- en expertisecentrum over sekswerk en mensenhandel, in Haaglanden. “Training aan docenten is erg belangrijk. We zien veel jonge slachtoffers van seksuele en criminele uitbuiting die veel te laat geholpen zijn. Als docenten signalen herkennen en scholen de weg naar ons en andere hulp weten te vinden, kunnen we veel eerder ingrijpen en slachtoffers beschermen” stelt zij.
Maurice Strijbos, zorgcoördinator Mensenhandel in Noord en Midden Limburg, sluit zich daarbij aan. “Mensenhandel is een vorm van verborgen criminaliteit waarnaar we actief moeten zoeken. Daar hebben we alle instanties bij nodig en zeker ook middelbare scholen. En wanneer je ernaar zoekt, dan zie je dat het veel dichterbij huis is dan je denkt.”
Ervaringsdeskundige Ellen: “sfeer in de klas is cruciaal”
Het Rode Kruis en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) bieden daarom een gratis training aan die docenten in staat stelt om signalen van mensenhandel te herkennen en om het thema in de klas te bespreken zodat leerlingen zich beter kunnen beschermen. Ervaringsdeskundige Ellen was pas 13 jaar oud toen ze door een mensenhandelaar werd gedwongen om tegen betaling seks te hebben met mannen. Ellen: “School was mijn tweede thuis. Daar was ik veilig en had ik rust. Maar zodra ik uit school kwam, moest ik aan het werk.” Nu zet Ellen zich via Platform HOPE in voor andere slachtoffers. “Een veilige sfeer in de klas is cruciaal. Als mensenhandel en seksuele uitbuiting besproken zou worden en een medescholier iets naars had gezegd, dan zou ik me nog slechter hebben gevoeld. Het is daarom belangrijk dat docenten weten op welke signalen ze moeten letten en hoe ze daarover met leerlingen kunnen praten.”
Mensenhandel (niet) op school
Uit eerder onderzoek van het CKM blijkt dat zeker vier op de tien middelbare scholen in Nederland te maken hebben met seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit. Leerlingen zijn zich vaak onvoldoende bewust van de gevaren, en worden bijvoorbeeld gedwongen om drugs te dealen of aangezet tot seks tegen betaling. Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren vaak niet weten hoe zij hulp kunnen vragen. En docenten weten vaak niet hoe ze deze vormen van mensenhandel preventief met hun leerlingen kunnen bespreken.
Bescherming van leerlingen
Van den Berg van het Rode Kruis is bezorgd dat door de onwetendheid te veel scholieren risico’s lopen die niet of te laat worden herkend door onderwijsprofessionals zoals docenten, zorgcoördinatoren of conciërges. “De coronacrisis maakt jongeren die het al moeilijk hebben in veel gevallen nog kwetsbaarder. Onderwijsprofessionals kunnen een aanzienlijke rol spelen in de bescherming van leerlingen. In deze training geven we ze de tools in handen die ze nodig hebben.”
Meer informatie en aanmelden
Scholen in de regio’s Friesland, Groningen, Haaglanden, Limburg en Rotterdam-Rijnmond kunnen zich aanmelden via het Rode Kruis. Voor de eerste 650 docenten is de training kosteloos. Naast de training, bieden het Rode Kruis en CKM in samenwerking met Nieuwsbegrip en Future NL gratis kant-en-klare lespakketten aan waarmee docenten seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit onder middelbare scholieren kunnen bespreken. De lespakketten maken deel uit van het project ‘Mensenhandel (niet) op school’.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder