Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis en SOS Méditerranée redden bijna 2300 mensen op Middellandse Zee in 2023

Geplaatst op 18 januari 2024

Middellandse Zee-route blijft één van de dodelijkste ter wereld

Reddingsschip Ocean Viking rukte vorig jaar 45 keer uit en redde bijna 2300 mensen van een wisse dood op de Middellandse Zee. Hulpverleners van het Rode Kruis helpen bij reddingsacties, verzorgen de gewonden aan boord en stellen hen gerust. Hun werk is van levensbelang. 

Ook dit jaar vaart de Ocean Viking uit om een veilige plek te bieden voor mensen die om hulp vragen op de Middellandse Zee. Dat doet het Rode Kruis samen met hulpverleners van SOS Méditerranée. Helaas is hun werk hard nodig, want de Middellandse Zee is één van de dodelijkste migratieroutes ter wereld. In totaal kwamen in 2023 zo’n 3000 mensen om het leven, schat IOM, dat deze cijfers bijhoudt.  

Brandwonden en uitdroging 
Door samen te werken konden het Rode Kruis en SOS Méditerranée vorig jaar 2299 mensen helpen. Niet alleen lopen degenen die de oversteek wagen het risico te verdrinken, zij staan ook bloot aan andere gevaren. Zo werd vorig jaar door de Libische kustwacht meerdere keren geschoten richting hun boten en ook naar hulpverleners van de Ocean Viking.  

Daarnaast lopen mensen het risico op uitdroging en onderkoeling en zelfs op brandwonden, vanwege brandstof die de boot inloopt. Hulpverleners zorgen dat deze mensen veilig aan boord van de Ocean Viking komen, waarna zij de (eerste) hulp krijgen die zij nodig hebben. Het schip is vaak langere tijd onderweg en vangt dan meerdere groepen mensen op voordat het weer aanmeert. Ondertussen zorgen de hulpverleners ervoor dat iedereen aan boord gezien en gehoord wordt. Zij deden in 2023 zeker 1200 medische consultaties en deelden ongeveer 15.000 maaltijden uit aan boord.   

Grote reddingsactie 
Soms raken meerdere boten tegelijk in de problemen en rukt de Ocean Viking in korte tijd uit naar verschillende plekken. In augustus leidde dat tot de grootste reddingsoperatie ooit voor de hulpverleners: zij redden in 48 uur tijd 623 mensen voor de kusten van Noord-Afrika.  

Maar 2023 was ook het jaar waarin één van de grootste bootrampen gebeurde op de Middellandse Zee; in Griekse wateren zonk in juni de Adriana, een schip met aan boord vele honderden mensen. Zeker 500 van hen verdronken. Het onderstreept het belang van het werk van deze hulpverleners op zee. Het laat ook zien waarom het belangrijk is dat er veilige en legale migratieroutes komen voor mensen die besluiten de oversteek te maken.  

Op dit moment is de Middellandse Zee nog altijd één van de drukste en dodelijkste migratieroutes ter wereld. Sinds 2017 kwamen niet zoveel mensen om het leven als in 2023. Daarom zal de Ocean Viking ook dit jaar klaarstaan voor mensen in nood.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten