Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis en startups gaan orkaanafval recyclen op Sint-Maarten

Geplaatst op 22 januari 2018

Het Rode Kruis gaat samen met het initiatief ‘Startup Solutions for Sint-Maarten’ op een innovatieve en duurzame manier orkaanafval recyclen op Sint-Maarten. Orkaan Irma heeft gezorgd voor enorme bergen afval op het eiland. Tijdens de wederopbouw zullen deze afvalbergen alleen maar hoger worden, omdat het slopen ook veel afval met zich meebrengt. Met dit afval kunnen nieuwe producten worden gemaakt. De hulporganisatie wil met deze aanpak ook meer werkgelegenheid creëren op het eiland.

,,Op dit moment ligt er al veel afval op het eiland. De komende maanden, tijdens de wederopbouw, zal er nog meer sloopafval bijkomen. We moeten afval niet als een last zien, maar een kans”, zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening van het Rode Kruis. De komende maanden zullen veel dekzeilen van daken worden gehaald. Hiervan kunnen nieuwe producten worden gemaakt. Ook kunnen van oud plastic of metaal nieuwe ‘hurricane shutters’ (orkaanbestendige raambedekking) worden gemaakt.

Bouwplaats

De komende maanden wordt er op Sint-Maarten een bouwplaats ingericht waar afval en sloopmateriaal kan worden ingezameld. Er zal een werkplaats komen waar nieuwe bedrijfjes producten kunnen ontwikkelen met afval en een bouwmarkt waar de nieuwe spullen verkocht kunnen worden. Zowel Nederlandse startups als lokale ondernemers gaan samen aan de slag op het terrein.

Door de organisaties is de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor recycling van het orkaanafval. Ruim 130 startups hebben ideeën aangedragen die naast recycling van het afval ook bijdragen aan de werkgelegenheid, de huisvesting, energie of economische zekerheid op het eiland. Deze ideeën dienen ter achtergrond voor de toekomstige plannen op de werkplaats.

Dit is één van de early recovery projecten die wordt gefinancierd uit het Nederlandse Wederopbouwfonds voor Sint Maarten onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Andere hulp

De andere hulpprojecten van het Rode Kruis op het eiland gaan ondertussen gewoon door. Kwetsbaren in de samenleving, die zichzelf niet van voedsel kunnen voorzien, krijgen van het Rode Kruis coupons waarmee zij voedsel kunnen halen bij de aangesloten supermarkten. Tegelijkertijd adviseert het Rode Kruis bewoners bij het repareren en het orkaanbestendig terugbouwen van huizen. Bewoners die advies krijgen van het Rode Kruis, krijgen daarbij de specifieke bouwmaterialen aangeboden die nodig zijn voor desbetreffende reparaties. Daarnaast voorziet de hulporganisatie iedere dag 4.000 schoolkinderen van ontbijt en lunch. Dit project is verlengd met drie maanden door een bijdrage van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Noot voor de redactie/Niet ter publicatie:
Neem voor meer informatie contact op met Rode Kruis woordvoerder Iris van Deinse via 06-12894923 of ivandeinse@redcross.nl.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten