Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: Ergste economische crisis in Syrië sinds start conflict

Geplaatst op 30 juni 2020

Nog eens honderdduizenden Syriërs kampen met armoede en honger

Syrië kampt met de ergste economische crisis sinds de start van het conflict. Miljoenen Syriërs hadden al te kampen met armoede en honger. Nu komen daar nog eens honderdduizenden nieuwe mensen bij. De impact van de coronapandemie en maanden van financiële onrust in buurland Libanon hebben geleid tot stijgende prijzen en het instorten van de Syrische pond, met desastreuze gevolgen voor de werkgelegenheid. Bijna 90% van de huishoudens, waarmee het Internationale Rode Kruis in contact staat, geeft de afgelopen maanden aan inkomen te zijn misgelopen. Van hen heeft 70% geen spaargeld om deze periode te overbruggen.

Mensen in het hele land hebben meer dan ooit behoefte aan onafhankelijke humanitaire hulp. Het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan schalen de komende tijd de hulp in Syrië nog verder op. Ze gaan kwetsbare groepen ondersteunen de ergste klappen van de economische crisis op te vangen. Daarnaast zetten zij hun huidige levensreddende hulpverlening voort. Denk aan het uitvoeren van spoedreparaties aan bijvoorbeeld drinkwatervoorziening, het uitdelen van voedsel en ondersteuning van de medische hulpdiensten in gemeenschappen en kampen.

Toegang

Het Rode Kruis roept alle betrokkenen van het conflict dringend op zich te houden aan het humanitair oorlogsrecht en toegang te verlenen aan hulpverleners. Hulpverleners mogen nooit doelwit zijn en moeten altijd hun neutrale, onafhankelijke en onpartijdige hulp kunnen verlenen. De noodlijdende bevolking heeft deze hulp nu harder nodig dan ooit.

Gevaarlijke terugkeer

Binnen Syrië zijn de afgelopen jaren minimaal zes miljoen mensen één of meerdere keren op de vlucht geslagen. Twee miljoen daarvan bevinden zich in de regio Idlib. Nog eens miljoenen bevinden zich in de buurlanden of verder weg. Zo’n 500.000 mensen van binnen en buiten Syrië zijn de afgelopen twaalf maanden teruggekeerd naar huis. Dit is niet zonder gevaar: de grond zit vol met overblijfselen van landmijnen en andere explosieven. Vaak is cruciale infrastructuur verwoest op de plekken waar ze vandaan komen. Zij hebben langdurig ondersteuning nodig voor duurzame wederopbouw van het land.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten