Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis evacueert voor het eerst sinds tijden zieken en gewonden uit Aleppo

Geplaatst op 08 december 2016

Bijna 150 mensen zijn vannacht geëvacueerd uit het historische centrum van Aleppo. Veel van deze mensen zijn ziek en gewond en hadden hun toevlucht gezocht in een ziekenhuis. Ze zaten hier al dagen vast in een benarde positie, terwijl de gevechten steeds heviger werden en dichterbij kwamen. Sinds dinsdag ondernamen de hulpverleners van het Rode Kruis verschillende pogingen om de slachtoffers te evacueren, maar eerdere pogingen mislukten omdat het te gevaarlijk was. Gisteravond laat is het wel gelukt.

118 patiënten zijn overgedragen naar ziekenhuizen in West-Aleppo, terwijl 30 mannen, vrouwen en kinderen zijn overgebracht naar veilige opvangplekken in de stad. Onder hen waren zes wezen en een aantal hele jonge kinderen. ,,Deze mensen zaten al dagen vast in het gebied vanwege de hevige gevechten om hen heen. Veel van deze mensen konden niet eens meer lopen. Dit moet vreselijk zijn geweest voor hen”, zegt Marianne Gasser, hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruis in Syrië.

Voor 11 mensen kwam de hulp te laat. Zij waren overleden, voordat het team van het Rode Kruis het gebied in kon. Ze waren gestorven in de gevechten of overleden aan de gevolgen van de verwondingen, omdat de juiste medische hulp ontbrak. De vrijwilligers van het Rode Kruis hebben hun lichamen meegenomen, zodat de slachtoffers geïdentificeerd kunnen worden en begraven kunnen worden volgens de eigen tradities.

Het is de eerste keer sinds maanden dat het is gelukt om mensen uit dit deel van de stad te evacueren. Het Rode Kruis blijft klaar staan meer inwoners te helpen en roept alle partijen op tot een humanitaire pauze om meer hulp te kunnen verlenen.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Iris van Deinse, via ivandeinse@redcross.nl of 06-12894923.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten