Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: extra voorzorgsmaatregelen om verspreiding ebola tegen te gaan

Geplaatst op 17 mei 2018

Het Rode Kruis in de Democratische Republiek Congo neemt extra voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van ebola tegen te gaan. De hulporganisatie zet meer dan 100 vrijwilligers in om de bewoners van de provincie Equateur te waarschuwen dat ebola is uitgebroken. De hulpverleners die in de hele provincie vertegenwoordigd zijn, geven voorlichting over de ziekte. Ook desinfecteren ze huizen waar mogelijk besmettingsgevaar dreigt. Vandaag werd bekend dat ebola nu ook in de provinciehoofdstad Mbandaka is uitgebroken. Er zijn tot nu toe 23 doden te betreuren. In drie gevallen is tot nu bevestigd dat het om ebola gaat.

Voorlichting en preventiemaatregelen zijn in het verleden essentieel gebleken om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Een team met experts van het Rode Kruis is in de provincie om nog meer vrijwilligers te trainen en te voorzien van hulpmiddelen, zoals stretchers, desinfecterende middelen en posters met informatie om te verspreiden.

“Lokale vrijwilligers en gezondheidswerkers zijn eigenlijk het alarmsysteem van de gemeenschap,” aldus Ben Adinoyi, van het Internationale Rode Kruis in Kinshasa. “Zij zijn onze ogen en oren op de grond. Zij zijn een onmisbare schakel in de vroegtijdige identificatie en het onder controle houden van nieuwe ziektegevallen. Daarom hebben we hen gemobiliseerd in de hele provincie en zelfs daarbuiten. Als we dat niet doen, kan het virus zich ver en snel verspreiden.”

De meer dan 100 vrijwilligers geven ook alvast informatie over het veilig begraven van eventuele slachtoffers. Als het nodig mocht zijn, kunnen ze ook hierbij helpen. Tussen 2013 en 2016 heeft het veilig begraven van slachtoffers in Westelijk Afrika tijdens de ebola-uitbraak ervoor gezorgd dat er meer dan 10.000 ebola-gevallen zijn voorkomen.

Dit is de negende ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo sinds 1976. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kan de ziekte zich razendsnel verspreiden en is deze fataal in 90% van de gevallen.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer