Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: Gaza kan meer leed niet aan, inwoners Rafah lopen groot gevaar

Geplaatst op 01 mei 2024

De dreiging van meer geweld in het zuidelijke Rafah in Gaza is een grote zorg voor het Rode Kruis. Het zou catastrofaal zijn voor de ruim 1 miljoen mensen die er op dit moment leven. Het Rode Kruis dringt dan ook aan op een duurzame oplossing en onbeperkte toegang van humanitaire hulpgoederen.  

Carla Jonkers is hoofd Internationale Noodhulp bij het Rode Kruis. Zij legt uit: “Meer dan de helft van alle inwoners van Gaza verblijft nu in Rafah. Hen veilig naar een andere plek brengen is een enorme, zo niet onmogelijke uitdaging. Israël heeft de plicht ervoor te zorgen dat in de basisbehoeften en veiligheid van de burgerbevolking wordt voorzien en dat er een constante, ongehinderde stroom aan hulpgoederen naar binnen kan.”  

Hulp blijft onvoldoende  
Grote delen van Gaza raakten door het geweld onbewoonbaar, publieke voorzieningen, zoals ziekenhuizen, riolen en elektriciteit zijn amper nog in gebruik. In totaal vluchtten zeker 1,9 miljoen mensen binnen Gaza. Zij zijn geheel afhankelijk van noodhulp van buitenaf, zoals water, voedsel en medicijnen.  

Jonkers: “Ook al is het aantal vrachtwagens met hulpgoederen dat Gaza in mag de afgelopen tijd toegenomen tot zo’n 200 per dag, het blijft verre van voldoende. Bedenk dat vóór de escalatie van het conflict, toen de nood niet zo hoog was als nu, dagelijks zeker 500 trucks de grens overgingen.”  

“Volgens het IPC dreigt eind deze maand een hongersnood voor 1,1 miljoen mensen als Israël niet snel meer hulp toelaat tot Gaza.”  

Rode Kruis essentieel in Rafah  
De Palestijnse Rode Halve Maan bouwde in Rafah een veldhospitaal, om de vele mensen die medische zorg nodig hebben te helpen. Sinds het hospitaal twee maanden geleden openging, hielpen hulpverleners bijna 19.000 mensen.  

Het Rode Halve Maan-ziekenhuis is daarmee essentieel geworden voor Rafah, want in Gaza is geen enkel ziekenhuis nog volledig operationeel. Ze zijn bovendien overvol.  

“Voor mensen in Rafah is hun tent waarin zij wonen en de kleding die zij aanhebben alles wat ze bezitten. De plek waar zij leven is echt hun laatste strohalm. Het is van groot belang dat zij veilig blijven en voldoende hulp krijgen”, zegt Jonkers.  

Vrijlating gijzelaars  
Het Rode Kruis maakt zich naast de beperkte toegang van humanitaire hulp naar Gaza ook al maanden ernstig zorgen over het welzijn van de gijzelaars in Gaza. Gijzeling is streng verboden onder het humanitair oorlogsrecht. Het Rode Kruis roept vanaf dag één op tot vrijlating van de gijzelaars en heeft het recht om hen te bezoeken, zodat zij de hulp kunnen krijgen die zij nodig hebben.   

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer