Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis geeft tips om flauwvallen van jongeren bij vaccinatie te voorkomen

Geplaatst op 13 juli 2021

De laatste weken is er een opvallende tendens merkbaar bij EHBO-posten op diverse vaccinatielocaties: steeds meer mensen vallen flauw nadat ze gevaccineerd zijn. Het gaat met name om jongeren. Dit blijkt uit een rondgang langs een aantal vaccinatielocaties waar het Rode Kruis EHBO verleent. Het Rode Kruis komt daarom vandaag met een aantal tips om flauwvallen te voorkomen.

Jongeren zijn vaak gespannen

Jeroen, EHBO’er op de vaccinatielocatie in Enschede, vertelt: “Jongeren zijn soms erg gespannen voor de prik, ze komen met een lege maag en soms is het dan buiten ook nog warm of broeierig weer. Het vaccineren gaat vaak zo snel, dat ze daar niets van merken. Maar wanneer ze dan vervolgens plaatsnemen in de wachtruimte – dus nadat ze hun vaccinatie hebben gehad – zien we dat het plotseling niet goed met ze gaat. We nemen ze dan mee naar een andere wachtruimte, waar ze even kunnen liggen, waar ze zich kunnen ontspannen, een glaasje water krijgen of een druivensuiker kunnen innemen. Vaak knappen ze dan snel weer op.”

Enger dan tatoeëren

“Ik zie jongeren komen met tatoeages. Bijzonder is dan om te zien dat ze erg bang zijn voor het prikken. Als ik dan bij ze navraag hoe dat komt, is hun antwoord dat ze het tatoeëren nauwelijks gemerkt hebben, maar dat ze een prik enger vinden en daarvoor erg zenuwachtig zijn“ vertelt Jos, EHBO’er in diverse vaccinatielocaties Rotterdam.

Lotte, EHBO’er in de vaccinatielocatie in Zwolle vertelt: “Ik merk soms dat jongeren wel heel erg zenuwachtig zijn. Dit zou kunnen komen omdat ze minder gewend zijn om prikken te krijgen. Geef het gerust aan als je bang bent. Het is altijd mogelijk om liggend geprikt te worden. Als je zelf voelt dat het niet goed met je gaat na de vaccinatie of als iemand anders in de wachtruimte zich niet goed voelt, steek dan je hand op! Een EHBO’er komt je dan helpen.”

Eerst eten

Het Rode Kruis adviseert onder andere om iets te eten en te drinken voordat je naar de vaccinatielocatie gaat en om daar vooraf aan te geven dat je bang bent om flauw te vallen of dat je je niet lekker voelt. Het aantal mensen dat flauwvalt, verschilt overigens per dag en heeft ook te maken met het aantal jongeren dat zich laat vaccineren op een locatie.

Het Rode Kruis is op dit moment bij 96 vaccinatielocaties actief en roept jongeren dringend op om zich toch vooral te laten vaccineren als zij dit willen.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten