Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: “Grootste golf van mensen op de vlucht tijdens het Syrische conflict”

Geplaatst op 26 februari 2020

Situatie voor honderdduizenden vluchtelingen Syrië “volstrekt onaanvaardbaar”

De situatie voor de honderdduizenden mensen op de vlucht rondom Idlib in het noorden van Syrië is “volstrekt onaanvaardbaar”. Mensen hebben dringend behoefte aan een veilige plek voor henzelf en hun gezin. “Dit is de grootste golf van mensen op de vlucht die we hebben gezien tijdens het Syrische conflict. Te midden van barre winterse omstandigheden in Idlib zien we mensen in de val lopen, geïsoleerd raken en geen mogelijkheden meer hebben om dit het hoofd te bieden”, zegt Fabrizio Carboni, directeur van het Internationale Rode Kruis voor het Nabije en Midden-Oosten.

Sinds begin dit jaar nemen de gevechten in Noord-Syrië toe en intussen zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen. Sommigen van hen zijn soms voor de derde of vierde keer op zoek naar een veilig heenkomen. De barre winterse omstandigheden van de laatste tijd in het gebied lijden tot levensbedreigende situaties. Zo zijn er mensen om het leven gekomen toen hun tent in de brand vloog, omdat ze een vuurtje maakten tegen de kou.

Voor de mensen op de vlucht is het dagelijkse leven een constante worsteling. Ze moeten op zoek naar een veilige verblijfplaats, terwijl er een groot tekort is aan slaapplaatsen en opvanglocaties. Als ze medische zorg nodig hebben, moeten ze maar zien of ze die krijgen. Dit leidt tot vermijdbare sterfgevallen. Ola Ulmo, werkzaam voor het Internationale Rode Kruis in Aleppo: “We hoorden het schrijnende verhaal van een vader die uit Damascus kwam en nu weer op de vlucht moest. Hij was met zijn anderhalve jarige dochter door de nachtelijke kou op weg was naar een kliniek. Toen hij daar eindelijk aankwam, bleek het kleine meisje niet meer te leven.”

“Hun leven, waardigheid, gezondheid en welzijn staan op het spel”

Kwetsbare mensen zoals ouderen en gehandicapten worden bijzonder hard getroffen door het gebrek aan essentiële goederen en diensten. Baby’s die verstoken zijn van essentiële voedingsstoffen voor een gezonde groei kunnen hier levenslange gevolgen van ondervinden. Als burgers om veiligheidsredenen moeten vluchten, moeten alle mogelijke maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat leden van hetzelfde gezin niet van elkaar worden gescheiden en dat iedereen toegang heeft tot basislevensbehoeften zoals onderdak, hygiëne, gezondheid, veiligheid en voeding.

“Wij dringen er bij alle betrokken partijen op aan om burgers te laten schuilen op een veilige plaats, hetzij binnen de gebieden die zij onder hun controle hebben, hetzij achter de frontlinies. Hun leven, waardigheid, gezondheid en welzijn staan op het spel”, aldus Carboni.

Het Rode Kruis helpt in Syrië met medische zorg en in de overvolle opvanglocaties, maar de hulporganisatie kan de vraag amper aan. Daarbij is door de voortdurende gevechten en de verschuivingen in de frontlinies de toegang voor humanitaire hulpverleners uitdagend en riskant. Als de situatie het toelaat, kan het Rode Kruis zijn humanitaire respons te vergroten. “Wij dringen er bij alle partijen op aan ons toegang en veiligheidsgaranties te bieden, zodat wij adequaat kunnen reageren op de behoeften van de mensen.”

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten