Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis helpt duizenden inwoners Sint-Maarten

Geplaatst op 06 december 2017

De eerste drie maanden na verwoestende orkaan Irma heeft het Rode Kruis hulpgoederen uitgedeeld aan ruim 26.700* mensen op Sint-Maarten. Van de ruim 18 miljoen euro die is gedoneerd voor de hulp op giro 5125, is inmiddels een kwart besteed of gecommitteerd aan lopende projecten. Hulp blijft onverminderd nodig op het zwaar getroffen eiland. De nadruk van de hulpverlening gaat steeds meer liggen op het ondersteunen van kwetsbaren en de wederopbouw.

De ontreddering is groot nadat orkaan Irma op 6 september een enorme ravage aanricht op Sint-Maarten. Bewoners van het eiland zijn werkelijk alles kwijt geraakt en hebben met spoed schoon drinkwater, voedsel en dekzeilen nodig. Tot 6 november zet het Rode Kruis in op het uitdelen van deze noodartikelen. De hulpverleners delen bijna 117.000 liter schoon drinkwater uit. Daarnaast geven zij de bevolking 27.000 jerrycans, 8.000 voedselpakketten, bijna 12.000 dekzeilen, 140 sets met bouwgereedschap en 1.300 hygiënepakketten.

Vermissingen

Het geven van hulpgoederen alleen is niet genoeg. Door de hevige orkaan lag het communicatienetwerk op het eiland plat. De paniek is groot: familieleden kunnen elkaar niet bereiken. Bij velen speelt de vraag: leeft mijn dierbare nog wel? Vanuit 30 landen worden 481 mensen als vermist opgegeven. Gespecialiseerde teams van het Rode Kruis zoeken zowel vanuit Den Haag als op Sint-Maarten naar de vermisten. Op dit moment zijn er nog 15 verzoeken voor contactherstel tussen personen die nog in behandeling zijn. De rest van alle verzoeken is afgehandeld.

Komende tijd

Het dagelijks leven begint langzaam steeds meer te normaliseren op Sint-Maarten. Tegelijkertijd is er overal schade en is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland, de toeristenindustrie, ingestort. Hulp blijft daarom hard nodig. Op dit moment verzorgt het Rode Kruis in samenwerking met Open House (Nederlandse festivalorganisatoren) op schooldagen ontbijt en middageten voor ruim 4.000 kinderen op 17 publieke basisscholen. Ook kwetsbaren, zoals ouderen of mensen met een beperking, krijgen via het Rode Kruis bonnen waarmee zij in bepaalde supermarkten zelf inkopen kunnen doen.

Deze maand start het Rode Kruis met het “repair voucher”-programma. Inwoners van Sint-Maarten met ernstige schade aan hun woning krijgen bonnen van het Rode Kruis die ingewisseld kunnen worden voor bouwmaterialen bij bouwmarkten. Ook adviseert het Rode Kruis over hoe huizen het beste teruggebouwd kunnen worden op een manier zodat deze huizen noodweer beter kunnen doorstaan. Door deze aanpak kunnen bewoners zelf kiezen welke materialen zij het hardste nodig hebben en wordt de lokale economie gestimuleerd.

De hulpverlening van het Rode Kruis wordt mogelijk gemaakt door giften. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten mobiliseerde hun gemeentes om te doneren en ook Samenwerkende Fondsen voor het Caribisch deel van het Koninkrijk droegen significant bij aan onze activiteiten.

Noot voor de redactie/niet ter publicatie:

Voor een compleet overzicht van de hulpverlening van het Rode Kruis op Sint-Maarten de afgelopen drie maanden, kunt u de publieksterugkoppeling Nationale Actie “Nederland helpt Sint-Maarten” lezen op de website van het Rode Kruis: www.rodekruis.nl/sint-maarten

Voor meer informatie neem contact op met Rode Kruis persvoorlichter Iris van Deinse via 06-12894923 of ivandeinse@redcross.nl

* hiervan zijn tenminste 18.881 individuele mensen geteld, van de overige mensen is niet bekend of zij één keer of meerdere malen hulpgoederen ontvingen bij de grootschalige distributies in de eerste week na de ramp.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten