Tienduizenden hulpverleners van het Rode Kruis zijn in Sri Lanka en Bangladesh op de been om slachtoffers van de cycloon Mora te helpen. In Sri Lanka kwamen zeker 177 mensen om het leven, in Bangladesh is het aantal slachtoffers nog onbekend. In het getroffen gebied Cox’s Bazar wonen onder moeilijke omstandigheden 70.000 vluchtelingen uit Myanmar. Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de gevolgen van de tropische storm voor deze groep mensen.
In Bangladesh zijn 1 miljoen mensen geëvacueerd met behulp van het Rode Kruis. 55.000 vrijwilligers zijn al dagen in touw om mensen in Bangladesh voorafgaand aan de cycloon te waarschuwen. Ze hielpen mee mensen een veilig heenkomen te zoeken, maar adviseerden ook over het inslaan van (gedroogd) voedsel, veilig drinkwater en het veilig stellen van belangrijke persoonlijke documenten. Als voorbereiding op de cycloon heeft het Rode Kruis bijna 3000 kwetsbare families geholpen met het inslaan van proviand.
De verwachting is dat duizenden families de komende dagen en weken hulp nodig hebben, als de storm is uitgeraasd en zij terugkomen uit hun schuilplaatsen. Er wordt flinke schade verwacht aan huizen en aan de oogst. Het Rode Kruis staat klaar om snel medische zorg te kunnen verlenen en schoon drinkwater te kunnen leveren. De hulporganisatie is bezorgd over de vluchtelingen uit Myanmar die sinds oktober vorig jaar in het grensgebied van Bangladesh leven onder moeilijke omstandigheden en al afhankelijk zijn van humanitaire hulp. Zij wonen in fragiele behuizing, die waarschijnlijk nu verwoest is.
Noodhulp Sri Lanka
In Sri Lanka is de noodhulp in volle gang. Vrijwilligers van het Rode Kruis helpen door het uitdelen van schoon drinkwater, keukengerei en kleding. Ook is er veel aandacht voor hygiene door middel van watertanks en noodtoiletten. De hulporganisatie verleent ook medische zorg waar nodig en ondersteunt de bevolking met psychische hulp. Een extra aandachtspunt is de knokkelkoorts, een ziekte die voorkomt in Sri Lanka en wordt verspreid door muggen. Vooral bij tijdelijke behuizing neemt het risico op besmetting met de ziekte toe en daarom deelt het Rode Kruis klamboes uit.
In Sri Lanka bleek Mora de ergste storm sinds de grote tsunami in 2004. De cycloon – met windsnelheden tot wel 117 kilometer per uur – bracht extreme regenval met zich mee. Die extreme regenval leidde tot hoogwater en aardverschuivingen. In Sri Lanka steeg het waterniveau op sommige plaatsen tot een aantal meters boven het normale peil. De verwachting is dat in Bangladesh hetzelfde gaat gebeuren.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder