Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: herstel overstromingen Libië gaat jaren duren

Geplaatst op 14 december 2023

Hulp blijft nodig 

Drie maanden geleden zorgde de allesverwoestende storm Daniel voor gigantische overstromingen langs de noordoostelijke kust van Libië. 1,2 miljoen mensen werden getroffen. Duizenden mensen stierven en meer dan 43.000 mensen verloren hun huis. De stad Derna werd het zwaarst getroffen, bijna een kwart van de stad werd weggevaagd. Vanwege de omvang van de ramp gaat het jaren duren voordat het gebied volledig is hersteld.  


Teams van de Libische Rode Halve Maan hielpen direct na de ramp en werken tot op de dag van vandaag samen met het Internationale Rode Kruis om getroffenen te ondersteunen.  

Zeker 450 vrijwilligers van de Libische Rode Halve Maan schoten gelijk in actie na de ramp, terwijl zij zelf ook hard werden geraakt. De vrijwilligers hielpen met gevaar voor eigen leven met het zoeken naar overlevenden. Ook boden zij eerste hulp en deelden artikelen uit zoals eten, drinken en hygiënekits. Tot nu toe hielpen de vrijwilligers meer dan 125.000 duizend mensen.  

Hulp gaat door 
Families worstelen met de nasleep van deze tragedie. Cruciale infrastructuur zoals wegen, energie- en communicatienetwerken en water- en rioleringssystemen werken nog steeds niet. Hulp is nog steeds nodig. De aankomende maanden blijft de Libische Rode Halve Maan samen met het Internationale Rode Kruis mensen die alles zijn verloren ondersteunen. 

Er wordt onderdak geregeld voor mensen die geen huis meer hebben en beschadigde huizen worden winterklaar gemaakt. Daarnaast bieden vrijwilligers nog steeds psychosociale ondersteuning zodat mensen beter leren omgaan met deze traumatische gebeurtenis. Ook veilig drinkwater, genoeg voedsel en hygiëneproducten blijft de Rode Halve Maan uitdelen zolang dit nodig is.  

Ramp op ramp
Deze ramp verergerde een al uitdagende situatie. Libië maakte een jarenlang conflict door en ervaart nu een grootschalige ramp die de capaciteiten van de Libische regering en de Libische Rode Halve Maan overstijgt. De Rode Halve Halve Maan heeft nog miljoenen euro’s nodig om zoveel mogelijk getroffenen te helpen. 

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten