85% Nederlanders: overheid moet een internationaal verdrag dat kernwapens verbiedt ondertekenen
De Nederlandse overheid moet een internationaal verdrag dat kernwapens verbiedt ondertekenen. Dat vindt 85% van de Nederlandse bevolking. Een zeer groot deel van de bevolking is tegen de aanwezigheid van kernwapens in de wereld. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. De hulporganisatie hoopt dat vrijdag de VN besluiten tot een internationaal verdrag voor een kernwapenverbod en roept Nederland op dit te ondertekenen.
87% van de ondervraagden vindt dat kernwapens verboden moeten worden. Bijna 90% maakt zich persoonlijk zorgen over de gevolgen van het gebruik van kernwapens. En 93% maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor mens, maatschappij en milieu. De Nederlanders vinden dan ook massaal dat de overheid een internationaal verdrag dat kernwapens verbiedt moet ondertekenen. Ook het Rode Kruis roept Nederland op dit te doen. Deze week is de laatste week van de onderhandelingsconferentie over kernwapens in de VN. Vandaag moet duidelijk worden hoe een mogelijk verdrag er in detail uit komt te zien.
“Onlangs heb ik in Nagasaki met eigen ogen de desastreuze gevolgen gezien van kernwapens,” aldus Gijs de Vries, directeur Nederlandse Rode Kruis. “Deze alles verwoestende wapens moeten de wereld uit. Het risico op een nucleaire ramp is groter dan ooit, zeggen deskundigen. Deze historische onderhandelingen in de VN zijn het moment om de eerste stap te zetten naar een wereld zonder kernwapens.”
Het Internationale Rode Kruis neemt actief deel aan de onderhandelingen over een verbod op kernwapens, die nu drie weken gaande zijn. Het Rode Kruis is zeer te spreken over de deelname van Nederland (als enige NAVO-land) aan deze onderhandelingen. We spreken dan ook de hoop uit dat Nederland de wens van de Nederlandse bevolking opvolgt en het verdrag tekent, zodra de nieuwe regering is aangetreden.
Onmenselijk lijden
Het Rode Kruis is tegen kernwapens vanwege de zeer ernstige gevolgen voor de mensheid: ze veroorzaken onmenselijk lijden door hitte, schokgolven en straling. Daardoor is het onmogelijk om gelijk na een aanval met kernwapens humanitaire hulp te verlenen; niet alleen door de straling, maar ook door het wegvallen van infrastructuur, ziekenhuizen en andere medische voorzieningen. En dat terwijl slachtoffers juist direct en langdurig medisch behandeld moeten worden. Al sinds 1945 roept het Rode Kruis wereldwijd op tot een kernwapenverbod.
Kort geleden was het Nederlandse Rode Kruis aanwezig bij een bijeenkomst in Nagasaki van het Internationale Rode Kruis en veel zusterverenigingen uit de hele wereld. De boodschap daar was glashelder: laat Nagasaki de laatste stad zijn die de verschrikkingen van een kernbom aan den lijve ondervond.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder