Na jaren van gigantische droogte, worden de landen in de Hoorn van Afrika nu geteisterd door gigantische regenval, met overstromingen en aardverschuivingen als gevolg. Weerfenomeen El Niño slaat toe in Ethiopië, Kenia, Oeganda, Somalië en Tanzania en heeft al tientallen mensenlevens geëist. Mensen zijn hun huis kwijt en honderdduizenden families zijn ontheemd. Hulpverleners van het Rode Kruis ondersteunen in alle getroffen gebieden met zoek- en reddingsacties naar overlevenden. Ze bieden medische hulp en onderdak en delen voedsel en water uit.
Door het versterkende effect van klimaatverandering is de regenval veel heftiger dan tijdens de vorige El Niño in 2020. Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen om de effecten in de Hoorn van Afrika. Al jarenlang wordt het gebied geraakt door klimaatverandering, armoede en conflict en de extreme regenval treft mensen daardoor onevenredig hard.
Mensen redden per boot
Hulpverleners van het Rode Kruis werken de klok rond om getroffenen van de overstromingen te helpen. In Kenia is er zoveel regen gevallen dat hele dorpen onbereikbaar zijn en hulpverleners mensen per boot redden van het dak van hun huis. Door de overstromingen werken veel waterzuiveringsinstallaties niet meer. Schoon water is schaars en het Rode Kruis deelt daarom waterflessen en chlorinetabletten uit.
Hardste klappen
Dit is nog maar het begin, de piek van de regenval wordt eind december verwacht. Meteorologen voorspellen dat de extreme regenval nog tot januari aanhoudt. Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: “Het is een aaneenschakeling van rampen. Er leefden al miljoenen mensen in voedselonzekerheid en nu mislukken de oogsten opnieuw. Duizenden mensen zijn hun huis kwijt en velen zijn ontheemd. Dit zijn de mensen die het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering, maar de hardste klappen krijgen.”
Klimaattop
De combinatie van klimaatverandering en El Niño zorgt ook de komende maanden nog voor meer en intensere natuurrampen. 93% van de mensen die het zwaarst wordt getroffen door klimaatgerelateerde rampen, leeft in een land die het minst bijdragen aan de klimaatcrisis. Het Rode Kruis roept op de klimaattop op om juist in deze kwetsbare gebieden te investeren.
Segaar: “Nu krijgen deze landen nog de minste financiering om zich aan te passen aan een veranderend klimaat, terwijl ze het meest de dupe zijn. Wereldleiders moeten dat op deze klimaattop echt prioriteit geven.”
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder