Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: hulpverlening Haïti draait op volle toeren na dubbele ramp

Geplaatst op 14 september 2021

Tussenstand giro 5125 is € 1.745.526

Het Rode Kruis werkt met man en macht om de duizenden mensen die zijn getroffen door de aardbeving en tropische storm in augustus te helpen. De hulpoperatie wordt ernstig bemoeilijkt door de onveilige situatie waarin gewerkt moet worden. Veel gebieden kunnen moeilijk worden bereikt doordat wegen zijn weggeslagen. Desondanks slaagt het Rode Kruis erin diverse projecten van de grond te krijgen.

Joséphine Meerman, projectcoördinator van het Nederlandse Rode Kruis, is in Haïti en vertelt: “Er is een enorme behoefte aan het opnieuw opstarten van gezondheidsklinieken en ziekenhuizen, nadat een aantal is beschadigd na de aardbeving. Omdat in veel gemeenschappen gebrek is aan schoon drinkwater wordt een cholera-uitbraak gevreesd. Na de aardbeving in 2010 was er ook een grote cholera-uitbraak en het is van groot belang om te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt. Het Nederlandse Rode Kruis werkt daarom aan oplossingen voor het schoon drinkwatertekort door het herstellen van watersystemen. Dit doen we in combinatie met het uitdelen van water– en hygiënepakketten.” Inmiddels heeft het Rode Kruis deze aan 2.115 gezinnen in de departementen Nippes en Sud verstrekt.

Waterzuivering

Meer dan 212.000 mensen in Haïti hebben geen schoon water door de recente rampen. Het gebruik van vervuild water kan leiden tot ziektes zoals cholera. Het Rode Kruis heeft nu twee waterzuiveringsinstallaties geïnstalleerd in L’Asile, een afgelegen plaatsje in de Haïtiaanse bergen. Deze installaties kunnen 60.000 liter schoon water per dag produceren voor 4.000 mensen. Meer installaties zullen in de komende weken worden opgezet, te beginnen met één in Grand’Anse.

Angst

Meerman: “In sommige gebieden is meer dan de helft van de huizen vernietigd. Tijdens het uitdelen van hulpgoederen dit weekend sprak ik met een vrijwilliger van het Rode Kruis die uitlegde dat het merendeel van de mensen dat hun huis kwijt is nog steeds op straat slaapt. Mensen zijn bang om in beschadigde gebouwen te slapen en velen hebben op dit moment nog geen alternatief.“

Hygiënekits en dekzeilen

In totaal heeft het Rode Kruis in samenwerking met andere organisaties 199 ton hulpgoederen afgeleverd in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Van daaruit worden de goederen over de weg, door de lucht of over zee naar de getroffen gebieden vervoerd. “De komende weken delen we nog meer hulpgoederen uit, ondanks dat we met veel uitdagingen te maken hebben. Het bieden van humanitaire hulp hier is complex. Dit komt onder andere door de vele beschadigde wegen, de voedselonzekerheid, de COVID-19 pandemie en sociaal-politieke instabiliteit,” aldus Felipe del Cid, Hoofd van de Rode Kruis hulpverlening in Haïti.

Giro 5125

Het Rode Kruis heeft Giro 5125 geopend om zoveel mogelijk slachtoffers van de dodelijke aardbeving op Haïti te kunnen helpen. Tot nu toe is er € 1.745.526 binnengekomen. De situatie in de getroffen gebieden kan echter nog verder verslechteren, aangezien Haïti in de komende weken en maanden waarschijnlijk met meer noodweer zal worden geconfronteerd. Het Caribisch gebied bevindt zich midden in het orkaanseizoen, dat loopt van 1 juni tot 30 november en een piek vertoont tussen augustus en oktober. Alle hulp blijft hard nodig.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer