Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis-hulpverlening maand na explosie Beiroet in volle gang

Geplaatst op 04 september 2020

Een maand na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet, heeft het Rode Kruis aan 106.642 mensen noodhulp geboden. Sinds 4 augustus zijn ruim 10.000 mensen per ambulance vervoerd naar verschillende ziekenhuizen. Zo’n 7.700 gezinnen hebben voedselpakketten ontvangen en meer dan 6.000 gezinnen kregen hygiënekits. Mensen die hun huis waren kwijtgeraakt, hoeven niet meer op straat te slapen. Zij verblijven in noodopvang van het Rode Kruis of bij vrienden of familie. De komende tijd richt de hulporganisatie zich op het repareren van huizen, medische hulp en psychosociale zorg. 

Het Rode Kruis was direct na de ramp aanwezig om eerste hulp te verlenen en gewonden te evacueren. Hulpverleners zetten EHBO-posten op voor mensen die niet meteen in het ziekenhuis terecht konden. De ziekenhuizen waren al overbelast door de coronapandemie en een groot deel van de zorginstellingen raakte beschadigd door de explosie. Dat, in combinatie met de economische crisis en het verder oplopende aantal coronapatiënten, maakt dat de druk op de gezondheidszorg hoog blijft. In het hele land zijn 36 gezondheidscentra en negen mobiele klinieken van het Rode Kruis actief. Hulpverleners bieden hier gratis medische zorg. Daarnaast hebben de Libanezen ook mentaal geleden onder de ramp. Getrainde Rode Kruis-hulpverleners bieden daarom ook psychosociale zorg.

Financiële steun

Uit een rondgang van het Rode Kruis blijkt dat mensen het belangrijk vinden om zo snel mogelijk weer zelfstandig hun leven op te kunnen pakken. Bewoners van Beiroet willen hun huizen repareren, zelf weer eten kopen en koken voor hun gezin. Dit wordt bemoeilijkt door de economische crisis in het land. Het Rode Kruis gaat daarom de komende tijd financiële steun geven aan gezinnen. Hierdoor worden zij sneller weer zelfvoorzienend en het stimuleert de lokale economie. De verwachting is dat deze steun voor het einde van de maand voor maximaal 10.000 gezinnen kan worden ingezet.

De hulpverlening van het Rode Kruis wordt mede gefinancierd door Giro555 via ‘Samen in actie voor Beiroet’.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten