Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: humanitaire ramp Soedan breidt uit, hulpverleners staken nu voedselhulp Zamzam

Geplaatst op 15 april 2025

Het conflict in Soedan groeide in twee jaar uit tot de grootste humanitaire ramp ter wereld. De situatie is extreem en raakt ook onze hulpverlening: in het Zamzam-kamp in Darfoer staakte het Rode Kruis afgelopen weekend tijdelijk de acht noodkeukens voor duizenden vluchtelingen vanwege hevig geweld.  

Soedan gaat vandaag exact twee jaar gebukt onder extreem geweld. Bijna 13 miljoen mensen raakten ontheemd en de helft van de bevolking heeft dringend voedselhulp nodig. In conflictgebieden werd 80 procent van de zorg weggeslagen en de 20 procent die nog wel functioneert, kampt met tekorten aan medische spullen en hulpverleners. In het afgelopen jaar steunde het Internationale Rode Kruis daarom 88 ziekenhuizen aan de frontlinie, die samen zeker 42.000 patiënten behandelden.  

Acht keukens dicht    
Derk Segaar, Hoofd Internationale Hulp bij het Rode Kruis, werkte jarenlang in Soedan en was er onlangs. Hij vertelt: “Cijfers over het aantal doden komen vanwege de gevaarlijke situatie moeilijk naar boven. Van collega’s ter plaatse hoor ik gruwelijke verhalen over geweld en tienduizenden doden. De collega’s werken onder zware omstandigheden, in het Zamzam-vluchtelingenkamp in Darfoer bijvoorbeeld.  

“Er proberen in het Zamzam-kamp 700.000 mensen te overleven. Het is er levensgevaarlijk, er heerst hongersnood. Tot overmaat van ramp sloten we er na afgelopen weekend tijdelijk onze acht keukens, waar 13.000 vluchtelingen iedere dag twee warme maaltijden kregen. Het is verschrikkelijk, er ligt hier echt een urgente taak voor de internationale gemeenschap.”   

Effecten op andere landen
Iedere dag komen duizenden vluchtelingen vanuit Soedan aan in buurlanden. Dat legt druk op de economie en op voorzieningen als schoon drinkwater, voedsel en zorg. Zo zochten meer dan 150.000 mensen naar veiligheid in de grensplaats Adré in Tsjaad. Bijna 90 procent van hen zijn vrouwen en kinderen die te voet de grens overstaken.   

“Helaas bieden de opvangkampen aan hen geen veiligheid. Denk alleen al aan de vele verhalen over seksueel geweld. Hun omstandigheden zijn op alle vlakken ronduit slecht”, vertelt Segaar. “Omdat de zorg zo onder druk staat, krijgen slachtoffers vaak niet de behandeling die zij nodig hebben. Dit conflict raakt op alle vlakken een toch al fragiele regio tot in de kern. Het zet kwetsbare gemeenschappen verder onder druk en leidt tot meer spanningen.”   

Ook hulpvragers in Nederland   
Het Rode Kruis kreeg wereldwijd sinds april 2023 tot eind vorig jaar 7700 verzoeken binnen waarbij mensen vragen hen te helpen zoeken naar hun vermiste geliefden. Dat is maar een fractie van het totale aantal vermisten. Toch ziet het Rode Kruis dat het aantal mensen dat bij ons om hulp vraagt, omhooggaat. Overal ter wereld kan een Rode Kruis of Rode Halve Maan namelijk helpen bij die zoektocht, ook in Nederland.   

Segaar: “Wij kregen in Nederland meer dan 100 verzoeken binnen. Bijna de helft van de hulpvragers is alleenstaand minderjarig in Nederland. Het Rode Kruis is er voor hen, zowel hier als in Soedan. Onze hulpverleners doen hun uiterste best om hen in contact te brengen met hun geliefden. We zouden nog véél meer in Soedan willen doen, maar dat kan niet, door de onzichtbaarheid van deze ramp. Meer mensen moeten dit op hun netvlies krijgen. We moeten er samen voor zorgen dat deze humanitaire catastrofe niet ongezien blijft.” 

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten