Het Rode Kruis en Humanity House hebben een online lespakket ontwikkeld voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Om de vluchtelingencrisis voor jongeren inzichtelijk te maken staan persoonlijke verhalen centraal. Vragen als ‘hoe is het om te moeten vluchten?’ of ‘welke dromen heb je moeten opgeven?’ komen in de digiles ‘Vluchteling in Beeld’ aan bod.
In klas 3 VWO van Christelijk College ‘de Populier’ in Den Haag is de digiles vrijdag voor het eerst gebruikt. De 18-jarige Ashraf Hanouti uit Syrië deelde zijn vluchtverhaal met de leerlingen. Scholieren waren na afloop enthousiast over de les: “Heel interessant om dit verhaal te horen. Op deze manier hoor je een keer de positieve verhalen.” Ook lerares Willemijn Veldhuis raadt andere scholen aan te werken met de digiles: “Helemaal gaaf. Het lesmateriaal opent je ogen en geeft scholieren een heel ander beeld van vluchtelingen. Namelijk dat het gewone mensen zijn met dromen en ambities.”
Verschillende werkvormen
De documentaire ‘The Island of All Together’ vormt de rode draad in de lesmodule. In deze korte film gaan toeristen en vluchtelingen met elkaar in gesprek op het Griekse eiland Lesbos. Aan de hand van diverse opdrachten gaan de leerlingen aan de slag met de verhalen uit de documentaire. Zo komen thema’s als noodhulp, oorlog, geweld en vluchtelingen via verschillende werkvormen aan bod.
“Het is belangrijk dat we elkaars achtergronden, verhalen en dromen leren kennen. Juist in deze tijd waarin zoveel mensen met een vluchtelingenachtergrond naar Nederland komen om een nieuw bestaan op te bouwen. Met dit lespakket kunnen leerlingen ontdekken wie de persoon achter een vluchteling is,” aldus Gijs de Vries, directeur van het Rode Kruis.e mensen zijn met dromen en ambities.”
1 op de 113 mensen op de vlucht
Wereldwijd zijn ruim 65 miljoen[1] mensen op de vlucht voor oorlog, geweld of onderdrukking. Dat betekent dat 1 op de 113 mensen zijn of haar huis heeft moeten verlaten. “Vluchteling in Beeld maakt met feiten, cijfers en persoonlijke verhalen duidelijk waarom mensen op de vlucht gaan. Zo leren leerlingen een mening te vormen over dit belangrijke en actuele vraagstuk,” zegt Lisette Mattaar, directeur van Humanity House.
De lesmodule sluit onder andere aan op het thema migratie uit de aardrijkskundeles. Vluchteling in Beeld kan ook gebruikt worden voor lessen die binnen het domein mens en maatschappij vallen. Docenten kunnen via www.vluchtelinginbeeld.nl gratis toegang krijgen tot de lesmodule.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over het lesmateriaal kunt u contact opnemen met persvoorlichter van het Rode Kruis Belinda van der Gaag: 06-51469454 of bvandergaag@redcross.nl.
Voor meer informatie over het Humanity House kunt u contact opnemen met persvoorlichter Valerie Kierkels: 06-53389135 of valerie.kierkels@humanityhouse.org.
Ashraf Hanouti is via PAX te bereiken. Persvoorlichter PAX is John Tyler, 06 57901402 of tyler@paxforpeace.nl.
[1] Bron cijfers: UNHCR
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder