Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis in Armenië verleent hulp aan duizenden mensen op de vlucht  

Geplaatst op 29 september 2023

Tienduizenden mensen zijn op de vlucht door het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan. Ze hebben alles achtergelaten vanwege het aanhoudende conflict, op zoek naar een veilige plek. Mensen in het gebied zien de situatie met de dag verslechteren; voedselvoorraden raken op en er is geen elektriciteit. Voor sommigen is dringend medische hulp nodig.  

Het Armeense Rode Kruis heeft humanitaire servicepunten opgezet waar mensen terechtkunnen voor voedsel, water en broodnodige psychosociale hulp. Duizenden mensen, onder wie veel vrouwen, kinderen en ouderen, hebben Armenië al verlaten en de verwachting is dat er nog duizenden mensen naar het land komen.  

Grote tekorten  
Een gebrek aan elektriciteit, basisproducten en medicijnen maken het leven voor velen ondraaglijk. Kinderen vallen flauw door het tekort aan eten en drinken. Gezinnen sliepen dagen in hun auto voordat ze de grens over konden en hebben weinig warme kleding mee. Aan hygiëneproducten en medicijnen is een groot gebrek, ziekenhuizen hebben moeite het aantal gewonden te behandelen.  

Vorige week deelde het Internationale Rode Kruis al duizenden luiers en honderden dekens uit bij opvangcentra voor mensen die hun huis moesten verlaten. Hulpverleners brachten eten en drinken, zoals tarwebloem, zout, zonnebloemolie en water, maar er is meer hulp nodig.  

Medische hulp 
Honderden hulpverleners van het Rode Kruis doen er alles aan om zoveel mogelijk mensen te helpen. Ze bieden psychosociale ondersteuning en eerste en medische hulp. Ook delen ze repen, water en voedselpakketten uit. 

Het is voor veel mensen lastig om hun naasten te bereiken. Het Rode Kruis registreert vermisten die familieleden uit het oog verloren tijdens hun vlucht.
 

Toegang   
Het Rode Kruis is de enige humanitaire organisatie die in het gebied aanwezig is en spreekt met alle betrokken partijen om het levensreddende werk uit te voeren. Na de explosie bij een tankstation evacueerde het Internationale Rode Kruis 75 gewonde mensen in ambulances naar Armenië, zodat ze de juiste medische hulp konden krijgen.  

Deze week bracht het Internationale Rode Kruis bijna 70 ton aan hulpgoederen via de Lachin-corridor. Er zijn ook specialisten van het Rode Kruis in het gebied aanwezig die zich richten op gezondheidszorg, forensische opsporing en ontmijning. De hulporganisatie blijft oproepen tot voortdurende, onbelemmerde toegang via geschikte routes om de bevolking in de getroffen gebieden te helpen. 

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer