Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis Jubileumtrein rijdt voor het eerst

Geplaatst op 04 mei 2017

Levensgroot Rood Kruis op het Binnenhof door vrijwilligers.

Op zondag 7 mei rijdt de Rode Kruis Jubileumtrein voor het eerst. De trein, de historische Hondekop, vertrekt vanaf Amersfoort en rijdt via Utrecht CS en Gouda naar Den Haag. In Den Haag wordt op het Binnenhof een levensgroot rood kruis gevormd door vrijwilligers van het Rode Kruis. Hiermee wil de hulporganisatie aan heel Nederland laten zien wie het Rode Kruis is: dat zijn de vele duizenden vrijwilligers die ook in ons land klaar staan en hulp bieden.

De treinreis staat in het teken van het 150-jarige bestaan van het Nederlandse Rode Kruis. Onder het motto ‘In het spoor van de vrijwilliger – op reis met onze helden’ neemt het Rode Kruis de passagiers in de trein mee langs de 150 jaar geschiedenis van de hulporganisatie. In de trein is op zondag 7 mei een van de auteurs aanwezig van het jubileumboek ‘Hier om te Helpen’, dat later die week in de boekwinkels verschijnt. Anderhalve eeuw hulpverlening komt in dit boek voorbij middels persoonlijke verhalen van zeer betrokken hulpverleners uit het verleden. Schrijver Ad van Liempt zal tijdens de treinrit van Amersfoort naar Den Haag live verhalen vertellen uit de geschiedenis van het Rode Kruis.

Helden en heldinnen

Reizigers kunnen in de trein ook de filmpjes van de Rode Kruis-jubileumtentoonstelling bekijken. Deze tentoonstelling zal door het hele land te zien zijn, bijvoorbeeld tijdens Zwarte Cross, de Mosseldag in Yerseke en bij de Amsterdamse triatlon, en heeft de vorm van een groot rood kruis. In het kruis kunnen bezoekers de filmpjes bekijken over Rode Kruisers van toen en nu. Tijdens de treinrit zondag zijn deze filmpjes ook te bekijken; vijftien monologen van helden en heldinnen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het Rode Kruis. De figuren worden gespeeld door acteurs van het Nationale Theater.

Levensgroot Rood Kruis

In Den Haag aangekomen zijn de reizigers welkom op het Binnenhof, waar ze samen met nog veel meer vrijwilligers en beroepskrachten een levensgroot rood kruis gaan vormen. In het kader van het 150-jarige jubileum van het Nederlandse Rode Kruis wil de hulporganisatie aan heel Nederland laten zien wie het Rode Kruis is. Dat zijn de vele duizenden vrijwilligers die ook in ons land klaar staan en hulp bieden.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten