Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis komt met actieplan evenementenhulpverlening

Geplaatst op 10 november 2018

Obstacle runs, steeds meer festivals, massale hardloopwedstrijden, terroristische dreiging, veranderend alcohol- en drugsgebruik en extreem weer: eerste hulpverlening bij evenementen wordt ingewikkelder. Nederland is een evenementenland geworden: afgelopen jaren groeiden evenementen in aantal, omvang en bezoekersaantallen. Om de veiligheid van de deelnemers te kunnen blijven garanderen, lanceert het Rode Kruis vandaag het actieplan ‘veilig sporten, veilig deelnemen, veilig feesten’ tijdens zijn jaarlijkse Dag van de Hulpverlening. Kern van de visie is dat de hulpverlening mee moet blijven groeien met de snelle ontwikkelingen in evenementenland.

Alleen al dit jaar verzorgde het Rode Kruis de EHBO bij meer dan 10.000 evenementen: van de kleine braderie om de hoek tot grote evenementen als de Zwarte Cross en de Nijmeegse Vierdaagse. De hulporganisatie ziet het aantal evenementen al een aantal jaren toenemen en daarmee ook het aantal bezoekers, deelnemers en de bijbehorende risico’s. Ook de eisen die organisatoren aan de hulporganisatie stellen worden strikter. Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis: “Neem bijvoorbeeld de populaire obstacle runs die al een tijdje in opkomst zijn of het groeiend aantal festivals. Allemaal leuke evenementen waar we graag bij helpen, maar al deze evenementen brengen wel andere risico’s en veiligheidseisen met zich mee dan een paar jaar geleden. EHBO’ers zijn onmisbaar voor al deze evenementen, maar we moeten wel blijven mee-ontwikkelen met de veranderingen. Daarom nemen we nu dit initiatief, waarbij het belangrijk is dat we van ieder evenement leren en onze ervaringen met alle partijen in de sector uitwisselen.”

In het actieplan van het Rode Kruis staan concrete maatregelen die de hulporganisatie gedeeltelijk al heeft ingevoerd. Bijvoorbeeld het aanpassen van de standaard EHBO-uitrusting en de invoering van een incidentenmeldingsprotocol. Andere maatregelen kosten meer tijd, zoals een onderzoek naar de wijze waarop informatievoorziening aan deelnemers en publiek het best kan plaatsvinden en het opzetten van een nieuw trainingsprogramma voor teamleiders.

“We zien deze ontwikkelingen al een aantal jaar en zijn sindsdien begonnen met het nemen van een aantal maatregelen binnen onze eigen organisatie,” aldus Van Schaik. “Maar het tempo moet omhoog. De wake up call voor onszelf was een tragische gebeurtenis tijdens de Dam tot Dam loop 2016, waar de hulpverlening aan een deelneemster inadequaat was. Zij is een paar dagen later in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een hitteberoerte. Vervolgens was de nazorg naar de familie door het Rode Kruis echt onvoldoende. Dit heeft ons met de neus op de feiten gedrukt en heeft uiteindelijk geresulteerd in dit actieplan, dat we als grootste evenementenhulpverlener van Nederland met de hele sector willen delen en doorvoeren.”

Het Rode Kruis organiseert in het voorjaar van 2019 een symposium voor alle partijen in de branche. Hierbij staan kennisontwikkeling en het uitwisselen van ervaringen rond evenementenhulpverlening centraal.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten