Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis komt met festivaltips over lachgas en andere drugs

Geplaatst op 08 augustus 2019

Hulporganisatie roept op elkaar in de gaten te houden

Hulpverleners van het Rode Kruis zien regelmatig dat lachgas gebruikt wordt op festivals. Daarom start de hulporganisatie met het geven van tips om de risico’s van het gebruik van lachgas en andere drugs te beperken. Het Rode Kruis wil dat feestvierders zich bewust zijn van de risico’s om te voorkomen dat zij op de EHBO-post belanden. 

,,Op onze posten zien we soms mensen die lachgas in combinatie met alcohol hebben gebruikt”, zegt Lars van Driel, EHBO-instructeur van het Rode Kruis. ,,Deze combinatie brengt extra risico’s met zich mee. Alcohol en lachgas werken verdovend, waardoor de ademprikkel minder wordt. Dat kan in sommige gevallen leiden tot zuurstoftekort.”

“Lachgas wordt steeds vaker gebruikt. Het is makkelijk en legaal verkrijgbaar en de gevaren lijken op het eerste gezicht beperkt. Toch is het belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan,” aldus Marjan Heuving van het Trimbos-instituut. ,,Het beste advies is uiteraard om niet te gebruiken. Als men het toch wil gebruiken, kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om de risico’s te verkleinen.”

Tips

Ook het Rode Kruis onderschrijft dat niet gebruiken de beste tip is. Om te zorgen dat mensen die er toch voor kiezen zo min mogelijk risico lopen, is het belangrijk om lachgas niet rechtstreeks uit een tank, patroon of spuit te inhaleren. Dat kan namelijk leiden tot bevriezing van lippen of longen. Omdat je out kunt gaan door het gebruik van lachgas, is het daarnaast belangrijk om te gaan zitten. Verder is het verstandig om een teug lachgas af te wisselen met een teug zuurstof. Stop direct met gebruik bij klachten als tintelingen of een verdoofd gevoel in ledematen. De na-effecten kunnen lang aanhouden, neem daarom geen deel aan het verkeer. Zeker niet tijdens, maar ook niet in de uren na gebruik.

EHBO-post

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kan het altijd misgaan. Op festivals en andere evenementen in het hele land staan hulpverleners van het Rode Kruis klaar om te helpen als dat nodig is. Het Rode Kruis roept mensen op elkaar in de gaten te houden en langs de EHBO-post te gaan als het niet goed gaat.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer