Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis komt met workshop EHBO bij drank- en drugsongevallen

Geplaatst op 11 oktober 2019

Het Rode Kruis lanceert samen met EHBDD (expertisecentrum Eerste Hulp bij Drank en Drugs) een workshop EHBO bij drank- en drugsongevallen. Cursisten leren tijdens deze training de werking en effecten van de verschillende soorten drugs (her)kennen, de mogelijke gezondheidsverstoringen, hoe iemand te benaderen en hoe eerste hulp te verlenen. Het Rode Kruis constateert een groeiende behoefte aan kennis over eerstehulpverlening bij drank- en drugsgebruik en komt daarom samen met EHBDD met de vernieuwde workshop voor een breed publiek. Afgelopen jaren zijn er vijf keer meer ketamine-incidenten gemeld bij EHBO-posten en ambulancediensten, bleek ook deze week. Drugsgebruik is in het sociale leven genormaliseerd, maar tegelijkertijd is er nog weinig accurate kennis hoe om te gaan met drugsgebruikers die ongewenste effecten van de middelen ervaren.  

Het Rode Kruis is een samenwerking gestart met KHN (Koninklijke Horeca Nederland) Amsterdam en heeft bij hen de nieuwste training EHBO bij drank en drugs met succes getest. KHN Amsterdam onderschrijft het belang van goede voorlichting en hulpverlening en stimuleert ondernemers om daar hun verantwoordelijkheid in te nemen. Pieter de Kroon, eigenaar van Chicago Social Club in Amsterdam en voorzitter van het OAC (Overleg Amsterdamse Clubs), volgde de workshop: “Natuurlijk hanteren wij een zerotolerancebeleid ten aanzien van drugsgebruik in onze club, maar toch hebben we soms te maken met mensen die gebruikt hebben en zich niet goed voelen. Daarom is het belangrijk te weten hoe met hen om te gaan, zeker omdat er ook steeds nieuwe ontwikkelingen zijn ten aanzien van drugs. Deze training is helemaal up-to-date en sluit goed aan bij de praktijk. Ik voel me nu zekerder om situaties beter in te schatten en ook gerichter te handelen.”

Drugs kunnen een verdovende, stimulerende of waarnemingsveranderende werking hebben. Mensen die drugs gebruiken doen dit om de positieve effecten van het gebruik te ervaren, maar soms leidt gebruik tot angst en onrust, lichamelijke klachten of erger. In de workshop ervaren de cursisten zelf door simulatie welke effecten de verschillende middelen hebben en welke invloed deze hebben op onder andere de motoriek en het beoordelingsvermogen. Ze leren hoe ze een slachtoffer kunnen benaderen en helpen. Verder komen ook de mogelijke gezondheidsverstoringen aan bod en hoe te handelen.

“We adviseren zeker niet om drugs te gebruiken, maar we zien dat het gebruik van middelen, al dan niet in combinatie, nu eenmaal meer voorkomt. Daarmee is er ook een toenemende vraag naar wat te doen bij mensen die ongewenste effecten van drugs ervaren. Het is dus belangrijk dat er voor een breder publiek meer kennis beschikbaar komt over hoe te handelen bij drank en drugsongevallen,” aldus Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis.

Gebruikers van drugs komen regelmatig op EHBO-posten terecht, omdat ze ongewenste effecten van de middelen ervaren en met angst en onrust kampen. In ernstige gevallen belanden gebruikers zelfs op de Spoedeisende Hulp. “Nagenoeg alle gebruikers die bij EHBO’ers terecht komen, ervaren klachten als angst en onrust. Ze weten immers niet wat er met hun lichaam en geest gebeurt en neigen de controle te verliezen,” vertelt Lars van Driel, directeur van EHBDD. “Om deze angst, onrust of erger bij gebruikers weg te kunnen nemen, wordt er in de workshop veel aandacht besteed aan hoe je een slachtoffer dat onder invloed is moet benaderen.”

Iedereen die geïnteresseerd is in Eerste Hulp bij Drank en Drugsongevallen, kan zich opgeven voor een workshop. Deze bestaat uit een online theoriegedeelte van 1 uur en een praktijkgedeelte van 3 uur.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.Persvragen? Neem contact op met een woordvoerder

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten