Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis komt met tips voor koude Koningsdag

Geplaatst op 26 april 2017

Vrijwilligers in het hele land aanwezig om eerste hulp te verlenen

Het Rode Kruis wijst Oranje feestvierders op het koude weer vanavond en morgen en komt met tips om eventuele onderkoeling te voorkomen. De hulporganisatie raadt mensen aan zich goed aan te kleden, bijvoorbeeld met laagjes. En het Rode Kruis waarschuwt voor overmatig alcoholgebruik in combinatie met de kou. “Van het drinken van alcohol koelt je lichaam juist sneller af, al denk je dat je het warmer krijgt. Pas dus op met te veel alcoholconsumpties,” aldus Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis. Het Rode Kruis is vanavond en morgen in het hele land aanwezig om EHBO te verlenen tijdens de feesten rond Koningsdag.

Vooral vannacht wordt het koud, met minima van -1°C in het oosten tot 4°C aan zee volgens het KNMI. Voor feestvierders die vanavond de stad in gaan, is het dus belangrijk zich goed aan te kleden. “We raden aan dat mensen zich goed aankleden, bijvoorbeeld met veel laagjes. Af en toe iets warms eten of drinken houdt je warm. En in beweging blijven is ook altijd goed tegen de kou, dus gewoon de voetjes van de vloer,” aldus Nijhof.

Ook Koningsdag zelf zal volgens de weersvoorspellers wel eens heel fris kunnen worden. De voorspellingen zijn dat het op deze feestdag maximaal 10 graden wordt, met een matige en morgenavond aan de kust een vrij krachtige wind. Die wind maakt dat het fris aanvoelt. “Zoek dus vooral een beschutte plek als je op een vrijmarkt gaat staan,” zegt het Rode Kruis.

EHBO-hulpposten

In het hele land zijn vrijwilligers van het Rode Kruis aanwezig op vrijmarkten, braderieën en feesten. Zij bemannen EHBO-hulpposten en lopen rond op plekken waar grote groepen mensen bij elkaar komen. Rode Kruis-vrijwilligers helpen mensen bijvoorbeeld bij verwondingen, flauwtes, kneuzingen of snijwonden. Bijvoorbeeld bij Koningsnacht en –dag in Eindhoven en bij het 538Koningsdag feest in Breda. In Amsterdam, traditiegetrouw de drukstbezochte stad tijdens Koningsdag, is het Rode Kruis aanwezig met acht EHBO-posten. De vrijwilligers zijn aanwezig op locaties waar veel drukte wordt verwacht zoals op de Dam, het Rembrandtplein, het Leidseplein en het Vondelpark. Ook zet het Rode Kruis in de hoofdstad twee biketeams in om snel ter plaatse te kunnen zijn om hulp te verlenen.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten