Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis konvooi met hulpgoederen en medicijnen aangekomen in Mekkele

Geplaatst op 12 december 2020

Een konvooi van zeven Rode Kruis vrachtwagens met medicijnen en hulpgoederen is in Mekkele, de hoofdstad van de staat Tigray, aangekomen. Het is de eerste internationale hulp die in Mekelle aankomt sinds de gevechten in Tigray meer dan een maand geleden zijn uitgebroken. De vrachtwagens vervoerden medicijnen en voorraden voor onder andere de verzorging van traumapatiënten en behandeling van chronisch zieken. Een team van het Rode Kruis in Mekelle heeft ook geholpen om de brandstof- en watervoorziening voor het ziekenhuis weer aan de gang te krijgen. Het konvooi van het Rode Kruis bracht ook dekens, dekzeilen, keukensets, kleren, zeep en jerrycans mee die ongeveer 1.000 gezinnen kunnen helpen die door de gevechten uit hun huis worden verdreven, evenals apparatuur om de toegang tot water en sanitaire voorzieningen te verbeteren.

Zorginstellingen in problemen

Gezondheidszorginstellingen konden bijna niet meer functioneren, nadat voorraden geneesmiddelen en basismaterialen zoals chirurgische handschoenen op raakten. Een van de ziekenhuizen, het Ayder ziekenhuis, heeft zelfs de intensive care en de operatiekamers afgesloten vanwege het gebrek aan medische benodigdheden en brandstof. Eind november kreeg het ziekenhuis te maken met een toestroom van gewonden door de strijd. Het ziekenhuis heeft hierdoor moeite gehad om zorg te verlenen voor chronische en routinematige medische hulp, zoals hulp bij diabetes, dialyse, en kraam- en bevallingsdiensten. Het is het belangrijkste ziekenhuis voor circa 500.000 mensen in Mekelle.

“Dokters en verpleegkundigen zijn gedwongen om onmogelijke keuzes te maken over welke diensten ze moeten voortzetten en welke diensten ze moeten onderbreken, na weken zonder nieuwe voorraden, stromend water en elektriciteit,” zei Patrick Youssef, regionaal directeur van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) voor Afrika, na een bezoek aan Addis Abeba. “Deze medische zending zorgt voor nieuwe voorraden en hiermee kunnen we weer meer patiënten helpen. We verwachten dat veel gezondheidszorginstellingen in Tigray voor dezelfde uitdagingen staan als het Ayder Ziekenhuis en dringend behoefte hebben aan ondersteuning.”

Het ministerie van Volksgezondheid van Ethiopië heeft vandaag ook medische benodigdheden geleverd aan de gezondheidsinstellingen van Mekelle.

Ontheemde gezinnen

Tegelijkertijd zijn teams van het Rode Kruis in Noord-Amhara en West-Tigray hulpgoederen aan het uitdelen aan ontheemde gezinnen en brengen zij de humanitaire behoeften in kaart. Het Rode Kruis heeft tot nu toe medicijnen en medische benodigdheden verstrekt aan zeven gezondheids-instellingen in Amhara die patiënten hebben opgevangen die gewond zijn geraakt in de gevechten. Naast medische benodigdheden werkt het Rode Kruis hier samen met ziekenhuizen om de langdurige fysieke rehabilitatiebehoeften van mensen die geamputeerd zijn als gevolg van verwondingen, te ondersteunen.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten