Na 365 dagen conflict zijn miljoenen mensen nog steeds afhankelijk van noodhulp
De verschrikkelijke gebeurtenissen op 7 oktober waren het begin van een nieuw en verwoestend hoofdstuk in het conflict tussen Israël en Gaza. In één jaar tijd zijn er meer dan 40.000 doden en 94.000 gewonden. Duizenden mensen liggen naar schatting nog onder het puin. Op de moeilijkste momenten stond het Rode Kruis klaar om hulp te verlenen in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever en in Israël en Libanon. Miljoenen mensen zijn nog dagelijks van hulpverleners afhankelijk voor medische zorg, voedsel en schoon drinkwater. “Dit kan zo niet doorgaan. Humanitaire hulp moet tijdelijk zijn. De echte oplossing is vrede en stabiliteit.”
Sinds de escalatie van 7 oktober vorig jaar voelt de situatie uitzichtloos. Het werd de start van een opeenstapeling van leed. Directeur van het Rode Kruis Harm Goossens: “Van onze collega’s hoor ik de vreselijkste verhalen. In één jaar verloor het Rode Kruis 21 mensen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever en 6 mensen in Israël. Desondanks blijven onze hulpverleners zich overal inzetten voor anderen. En dat is ook keihard nodig.”
Gedood terwijl ze hulp verleende
Goossens: “Dit jaar bezocht ik Israël en de Westelijke Jordaanoever. De pijn en machteloosheid van mensen voel je overal. Iedereen kent wel iemand die geraakt is door dit conflict.”
In de Be’eri Kibboets, die op 7 oktober werd aangevallen, sprak Goossens ambulancebroeder Ofir. Hij ging ‘s ochtends zijn huis uit en gaf zijn vriendin Amit een laatste kus. “Ofir wist niet dat hij haar nooit meer levend zou zien. Ze werd gedood terwijl zij zich ontfermde over de gewonden van de aanval op 7 oktober. Samen stonden we in het kamertje waar zij om het leven kwam. Dan lopen de rillingen over je rug. Ondertussen hoor je op de achtergrond de bombardementen in Gaza. Het is zo onwerkelijk.”
In Israël bracht het Rode Kruis 109 gegijzelden terug naar hun families. Ook werden 154 Palestijnse gedetineerden weer herenigd met hun gezin. Helaas wachten nog steeds honderden mensen op de terugkeer van hun geliefden. Het Rode Kruis pleit voor hun directe vrijlating. Bovendien hebben door het aanhoudende geweld 100.000 mensen in het noorden van Israël hun huis moeten verlaten, en het is onduidelijk of en wanneer zij kunnen terugkeren.
Hulpverlening in Gaza
Ondertussen is het leed in Gaza gigantisch. Met gevaar voor eigen leven zetten hulpverleners van het Rode Kruis in Gaza zich in voor mensen die vaak alles zijn kwijtgeraakt. Sommige families verhuisden wel 15 keer. Van de 36 ziekenhuizen in Gaza zijn er door het geweld nog maar 16 operationeel. In een jaar tijd bouwde het Rode Kruis daarom in Gaza twee noodhospitalen en 19 mobiele gezondheidsklinieken.
Artsen in het European Gaza Hospital, een ziekenhuis van het Rode Kruis, voerden 3.521 operaties uit. Een aantal ambulances is niet meer inzetbaar door ernstige schade. Ondanks alle kapotte wegen wisten hulpverleners zeker 1,3 miljoen mensen te bereiken met medische hulp en essentiële goederen zoals tenten, hygiënekits, jerrycans met water en voedsel.
Daarnaast helpen hulpverleners met vaccinaties tegen polio. De leef- en werkomstandigheden zijn erbarmelijk, wat een grote zorg blijft voor het Rode Kruis. Het is moeilijk om hulpverleners af te lossen en er komen nog steeds niet genoeg hulpgoederen Gaza binnen. Naar schatting zijn er op dit moment meer dan 12.000 mensen in Gaza die dringend medische hulp nodig hebben, omdat ze ziek of gewond zijn. In het afgelopen jaar zijn er gemiddeld slechts 62 vrachtwagens per dag de grens overgegaan, terwijl de nood alleen maar toeneemt.
Nachtmerries
“Ik denk nog vaak aan mijn ontmoeting met hulpverlener Rana in Ramallah”, vertelt Goossens. “Rana neemt als centralist telefoontjes aan van mensen in nood. Begin dit jaar kreeg zij het meisje Hind uit Gaza aan de lijn. Ze kende haar niet, maar Rana heeft nog steeds nachtmerries van het stressvolle gesprek dat zij had met Hind. Gevangen in een auto, tussen haar gedode familie, vroeg het doodsbange meisje om onze hulp. En toen werd het stil. Hind overleefde het niet.”
“Dan springen de tranen je in de ogen. Als ik het er al moeilijk mee heb, kan je je dan voorstellen hoe het voor mensen als Rana is? Of voor hulpverlener Mohammed in Gaza, die vertelde dat hij iedere dag afscheid neemt van zijn gezin. Hij weet niet of hij aan het einde van de dag wel terugkeert. Ik heb diep ontzag voor mensen zoals zij.”
‘Bescherm ons, stop het geweld’
Het Rode Kruis blijft onder grote druk hulpverlenen. Maar volgens de hulporganisatie is de enige echte oplossing dat het geweld stopt. Vooralsnog lijkt hier geen sprake van: hulpverleners van het Rode Kruis werken de klok rond in Libanon en op de Westelijke Jordaanoever omdat het geweld ook daar toeneemt.
Goossens: “Hoe vaak moeten we het nog herhalen? Bescherm burgers en laat hulpverleners veilig hun werk kunnen doen. Laat de gegijzelde mensen direct vrij. Geef hulporganisaties duurzame toegang tot Gaza, zodat meer dan 2 miljoen mensen in Gaza eindelijk voldoende hulp krijgen. Maar uiteindelijk kan alleen een politieke oplossing dit geweld stoppen. Alleen dan kunnen mensen in de hele regio terug naar hun huis en komt er een einde aan deze nachtmerrie.”
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder