Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis leert scholieren humanitair oorlogsrecht met virtual reality

Geplaatst op 13 oktober 2017

Leerlingen maken afweging in game: wie is beschermd?

Het Rode Kruis gaat een virtual reality game inzetten bij lessen over het humanitair oorlogsrecht. Door gebruik van het spel kunnen leerlingen zich inleven in levensechte conflictsituaties. De scholieren kruipen in de huid van een militair of strijder en moeten kiezen of zij een doelwit wel of niet aanvallen. Deze serious game wordt vandaag voor het eerst getest door experts tijdens het Humanitair Oorlogsrecht Congres in het Zuiderstrandtheater in Den Haag.

Spelers komen terecht in drie conflictsituaties. In iedere situatie moeten de leerlingen in een split-second een inschatting maken die van levensbelang is. Intussen horen zij om zich heen schoten of ligt een aanval op de loer. Situaties als het aanvallen van kindsoldaten en hulpverleners komen aan bod. ,,Door gebruik van de virtual reality-bril lijkt de situatie levensecht en voelen de leerlingen de druk en verantwoordelijkheid die een militair of strijder ook heeft in een situatie waar je in enkele seconden een belangrijke keuze moet maken”, zegt Mirjam de Bruin, expert humanitair oorlogsrecht van het Nederlandse Rode Kruis.

Lespakket

Nadat de leerlingen de verschillende scenario’s hebben meegemaakt via virtual reality, wordt in de klas besproken wat de regels van het humanitair oorlogsrecht zijn en hoe die moeten worden toegepast. Het spel maakt deel uit van een lespakket voor op het MBO. Nu wordt er nog getest met het spel om verbeteringen door te voeren. Wanneer het spel helemaal af is, wordt het beschikbaar gesteld als een vast onderdeel van de lessen die Rode Kruis-vrijwilligers geven. Het spel is te spelen via de smartphone in combinatie met een VR-bril.

Het humanitair oorlogsrecht (HOR) is het internationaal recht dat grenzen stelt aan oorlogsvoering. Het is een verzameling van regels die schadelijke gevolgen van gewapende conflicten probeert te beperken. Het Rode Kruis is de grondlegger van het humanitair oorlogsrecht en geeft lessen op scholen. Eén van de taken van het Rode Kruis is ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen kennis opdoen van dit recht. Want kennis van de regels kan schendingen in de toekomst voorkomen. Dat geldt in oorlogstijd, maar ook wanneer er vrede is.

Nieuwe Commandant der Strijdkrachten op HOR-congres

Tijdens een bijzonder jubileumcongres ter ere van 150 jaar Nederlandse Rode Kruis over de naleving van het Humanitair Oorlogsrecht Congres wordt er vandaag ingegaan op het recht, vernieuwingen en uitdagingen door verschillende deskundigen. Zo houdt de nieuwe Commandant der Strijdkrachten (CDS) Luitenant-admiraal Rob Bauer de keynote speech over het humanitair oorlogsrecht in de praktijk en vertelt Thomas Hallier van het Internationale Rode Kruis (ICRC) over het onderhandelen voor toegang voor humanitaire organisaties in conflictgebieden. Daarnaast geeft onderzoeker Beyza Unal met Louis Maresca van het ICRC een lezing over kernwapens en cyberrisico’s.

Update boek Humanitair Oorlogsrecht

Op het congres wordt tevens de herziene versie van het Nederlandse Rode Kruis boek ‘Inleiding Humanitair Oorlogsrecht’ onder redactie van Arjen Vermeer, Boukje Pieters en Mirjam de Bruin gepresenteerd. Nieuw in het boek zijn onder andere de uitleg over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van oorlogsvoering in relatie tot cyberoperaties, autonome wapens en rechtszaken waarin schendingen van het recht worden vervolgd.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten